Skip to content

HIF utslaget ur Svenska cupen

Helsingborgs IF är ute ur Svenska cupen. Det står klart efter förlust med 3-2 mot Eskilsminne IF. HIF:s mål gjordes av Anthony van den Hurk och Rasmus Karjalainen.

Första halvlek
Första möjligheten på Harlyckan kom redan på avspark. Lagkapten Anthony van den Hurk försökte sig nämligen på en fräckis och lobba över Eskilsminnes målvakt Pontus Löfvenmark. Det överraskande skottförsöket gick dock en bit utanför.

Hemmalaget Eskilsminne skapade sin första chans en knapp kvart in i matchen. Casper Seger slog ett hårt inlägg från höger som Kalle Joelsson kom ut och greppade i skopan precis framför en framrusande Jonatan Persson. Samme Persson försökte igen efter 21 minuter, men avslutet med vänstern den gången över ribban.

HIF vann många nickdueller i offensivt straffområde utan att skapa några riktigt vassa möjligheter. Närmast att träffa mål var van den Hurk efter 27 minuter efter en bra passning från Benjamin Acquah. Bortalaget tog samtidigt ett större grepp om matchen och blev det mer bollförande laget.

Ändå var det Eskilsminne som skulle ta ledningen med 1-0. Efter 40 minuter bröt bortalaget bollen på Helsingborgs planhalva och bollen nådde till slut Josef Getachew som med ett lågt skott placerade in ledningsmålet bakom Joelsson.

Kvitteringen lät dock inte dröja. Innan domare Kaspar Sjöberg hann blåsa för halvtid hade van den Hurk gjort 1-1 efter ett mycket tjusigt anfall. Bollen gick som längs ett snöre centralt i banan via Acquah och Rasmus Karjalainen innan den till slut nådde HIF:s anfallare som fri med med målvakten inte gjorde något misstag.

Andra halvlek
Helsingborgs IF gjorde två byten i halvtid. Ut gick Vladislav Kreida och Viktor Lundberg, in kom Wilhelm Loeper och Adam Kaied. Det gav omedelbart effekt. Andra halvlek var bara någon minut gammal när just Kaied sköt ett hårt och lågt skott från 20 meter. Ett skott som Löfvenmark inte kunde hålla utan släppte retur till en påpasslig Karjalainen som behärskat satte 2-1 för HIF.

Bortalaget hade chans att utöka ledningen ytterligare bara någon minut senare när inhoppande Loeper kom fri mot målvakten men den här gången var Löfvenmark snabbt ute och avstyrde avslutsförsöket.

Under den andra halvleken skapades flera chanser åt båda håll. Emil Åberg testade Joelsson med ett lågt skott efter 55 minuter. Sju minuter senare small det på andra hållet när Karjalainen tog emot ett inspel från Ravy Tsouka, vände snabbt och drog iväg ett stenhårt skott som målvakten räddade till hörna.

En av Eskilsminnes kvitteringsmöjligheter kom 66 minuter in i matchen. Seger stod för avslutet men Joelsson förnekade mittfältaren en kvittering med en benparad. Strax efter kunde van den Hurk ha gjort sitt andra mål för kvällen men kom ur vinkel och trots ett hårt avslut kunde Löfvenmark avstyra skottet.

Kvitteringen kom i 73:e minuten när Yonathan Getachew fick bollen i straffområdet och sköt hårt med vänstern. Joelsson hann inte få händerna bakom bollen och 2-2 var ett faktum. Eskilsminne IF satte även 3-2 bara minuten senare. Återigen var det Yonathan Getachew som höll sig framme, men träffade stolpen. På returen högg Åberg och kunde raka in ledningsmålet i öppet mål.

Det blev också matchens sista mål och innebär att HIF är utslaget ur Svenska cupen 2021/22.

Magnus Blennersjö (assisterande)

42′ Josef Getachew (Jonatan Persson)
45′ Anthony van den Hurk (Rasmus Karjalainen)
47′ Rasmus Karjalainen (Adam Kaied)
73′ Yonathan Getachew (Jonatan Persson)
75′ Emil Åberg (Yonathan Getachew)

45′ UT: Viktor Lundberg och Vladislav Kreida
IN: Adam Kaied och Wilhelm Loeper
82′ UT: Benjamin Acquah
IN: Assad Al Hamlawi