skip to Main Content

Akademispelaren Marko Isakovic antagen till Harvard University

Marko Isakovic har spelat i HIF i fyra år. I augusti lämnar han klubben och landet för att studera på välkända Harvard University i USA.

Marko kom till Sverige när han var 14 år gammal och bosatte sig med sin familj i Malmö. Efter ett provspel med HIF, där han trivdes väl, blev det också ett byte av skola till International School of Helsingborg.

– Marko har varit min spelare under alla sina år i HIF. Han kom hit på provträning och vi insåg snabbt att det var en kille med stark drivkraft och vilja att bli bättre. Vi insåg också att han var väldigt lojal mot lagkamraterna samt att skolan var väldig för honom. Han pendlade från Malmö varje dag och har under alla dessa år varit exemplarisk både på och utanför planen. Marko är en fantastisk kille och har dessutom jättebra betyg, en kille som vi haft glädje av att ha i Helsingborgs IF, säger Alvaro Santos, huvudtränare för P19-laget och fortsätter:

– Han har alltid representerat oss på bästa sätt och är en vinnarskalle på en nivå som vi alla är stolta över. Han har exempelvis vunnit poängspelet varje år i alla lag han spelat i. Jag och vi alla är väldigt stolta över honom.

19-åringen ser framemot sitt nya äventyr som börjar i augusti och ser framemot möjligheten att fortsätta spela fotboll vid sidan av sina studier.

– Jag är väldigt glad över att både kunna studera på världens bästa universitet och samtidigt spela fotboll i amerikanska division 1. Fotbollen var min första kärlek men samtidigt har jag alltid också älskar skolan, särskilt matematik och fysik. Därför har jag alltid haft två drömmar: att studera på ett av världens bästa universitet eller att spela någon av världens bästa fotbollsklubbar. Nu lyckas jag uppfylla minst en av dem, säger Marko som kommer att fortsätta satsa på fotbollen.

– Jag är öppen för allt. Självklart hade jag velat bli professionell fotbollsspelare i FC Barcelona, i någon av de största europeiska klubbarna eller varför inte MLS? Samtidigt vore det fint att med diplom kunna få ett bra civilt jobb som möjliggör ett fint liv för min framtida familj. Jag är öppen för båda vägarna, säger han.

Akademichef Mikael Dahlberg gläds med Marko och betonar vikten av att utbilda goda människor som även är väl förberedda för livet utanför fotbollsplanen.

– Vi pratar mycket om att vi ska utbilda bra fotbollsspelare men det är också viktigt att utbilda människor som ska vara rustade för livet efter eller jämte fotbollen. Marko är ett bra exempel på en spelare som tagit stort ansvar och lyckats kombinera fotbollen med skolan, vilket vi tycker är väldigt viktigt. Han har dessutom gjort det med ett leende på läpparna varje dag och varit en god lagkamrat från första stund. Marko har egentligen allt det vi önskar att en spelare som går igenom vår akademi ska ha. Nu väljer han att satsa mer på det som väntar utanför de kritade linjerna men vi tycker att det känns fantastiskt roligt och önskar honom stort lycka till, säger han.