Skip to content
Foto: Bildbyrån

Resultat av årets certifiering av ungdomsakademierna

Svensk Elitfotbolls certifiering av ungdomsakademierna för 2023 är klar. Resultatet visar att klubbens akademi är fyrstjärnig efter att totalpoängen hamnat på 6 876. Resultatet jämfört med 2022 påverkas av personalförändringar som genomfördes under förra våren. Akademin rankas som den nionde bästa i landet.

– Vi var medvetna om att personalförändringarna vi gjorde förra våren skulle innebära att vi skulle tappa en stjärna då anställningsgraden inte skulle räcka till för fem stjärnor, säger Mikael Dahlberg, sportsligt ansvarig och fortsätter:

– Trots en minskning på cirka 240 poäng jämfört med 2022 är vi oerhört nöjda med resultatet av arbetet i ungdomsakademin under föregående år. Som ett led av herrlagets degradering begränsades resurserna men vi lyfte under året upp hela sju akademispelare som fick speltid i Superettan. Att akademiarbetet fungerat över tid stärks av det faktum att elva av 21 spelare i den nuvarande herrtruppen spelat ungdomsfotboll för HIF på någon nivå.

Fakta Certifieringen
Varje år utför Svensk Elitfotboll (SEF) en certifiering av medlemsklubbarna som ingår i Unicoach och deras akademier. Samtliga föreningars ungdomsverksamhet genomlyses och poängsätts i syfte att utveckla svensk elitfotboll.

Det är SEF:s akademiutvecklare Thomas Hasselgren och certifierare Jimmy Högberg, Thomas Westerberg, Hans Lindbom och John Wall som besöker klubbarna och deras ungdomsakademi.

Certifieringen är ett långsiktigt arbete där elitklubbarnas ungdomsverksamhet utvärderas årligen. Arbetet med certifieringen startade 2010, med idéer från Elitprojektet, att inrikta sig på klubbens verksamhet för spelare 10–19 år. Det övergripande målet med projektet är att skapa framtida elitspelare till svenska elitklubbar. Sedan 2014 har även klubbar utanför SEF erbjudits deltagande. 2022 förändrades certifieringen till dagens modell där en förening maximalt kan få 10 000 poäng och sju stjärnor.