Skip to content

Rasmus Jönsson lämnar HIF

Helsingborgs IF meddelar att Rasmus Jönsson lämnar föreningen i samband med att hans kontrakt nu går ut. Han har spelat 325 matcher under tre sejourer i HIF-tröjan, gjort över 50 tävlingsmål, vunnit ett SM-guld, två cupguld och en supercup.

Rasmus Jönsson kom till HIF redan som tolvåring från moderklubben Vikens IK. Efter att ha tagit sig igenom klubbens akademilag kom den allsvenska debuten borta mot GIF Sundsvall i premiären 2008. I september månad samma år gjorde han sina första mål när han under loppet av sex minuter blev tvåmålsskytt borta mot IFK Norrköping. Däremellan hann han även assistera Isaac Chansa till ett mål. När debutsäsongen summerades hade han som 18-åring spelat 18 allsvenska matcher, gjort fem mål och fyra assist.

2009 gick ännu bättre. I Allsvenskan spelade han 28 matcher, gjorde åtta mål och stod för tre assist. Han gjorde dessutom tre mål i svenska cupen och två i UEFA Europa League-kvalet. Ögonblicket från säsongen som flest minns är troligtvis hattricket borta mot AIK. Den tredje säsongen kom också Rasmus Jönssons första titel sedan han själv avgjort finalen i svenska cupen med att sätta dit matchens enda mål mot Hammarby IF. Fram till finalen hittade den dåvarande 20-åringen nätet ytterligare två gånger. I seriespelet var han med i samtliga 30 omgångar, noterades för sex mål och åtta assist när HIF slutade tvåa i Allsvenskan.

Den goda formen höll dock i sig för såväl Rasmus som laget som inledde 2011 med att besegra Malmö FF och vinna supercupen. Fram till och med den 28 augusti spelade forwarden 23 allsvenska matcher, gjorde nio mål och tre assist. I cupspelet gjorde han två poäng på lika många matcher. HIF skulle sedermera vinna båda pokalerna men man fick göra det utan Rasmus Jönsson som lämnade för tyska Vfl Wolfsburg i en affär som fortfarande idag är en av de största i HIF:s historia.

Efter spel i FSV Frankfurt samt både Ålborg och Odense i Danmark återvände han som 28-åring till Olympia för att återigen representera HIF, som nu låg i Superettan. Med nio poäng på 15 matcher bidrog han i allra högsta grad till det allsvenska avancemanget och avgjorde även den allsvenska premiären mot IFK Norrköping med två mål. När han med matchens enda mål gav laget tre poäng i en sommarmatch borta mot Örebro SK skulle det visa sig att ett nytt utlandsäventyr väntade. Han skrev på för thailändska Buriram United men var ett halvår senare tillbaka på Olympia i den rödblåa tröjan.

Sammanlagt har Rasmus Jönsson spelat 325 matcher för HIF:s herrlag när han nu lämnar föreningen vid kontraktets slut.

– Det är oerhört känslosamt att min tid som HIF-spelare är över. Att få gå ut på Olympia i den röda tröjan var min stora pojkdröm och jag har burit den med glädje och stolthet varje gång. Att för klubben i mitt hjärta fått vara med om alla matcher, mål och titlar är oförglömliga minnen som jag kommer ha med mig livet ut, säger 33-åringen och fortsätter:

– Jag vill tacka alla som varit delaktiga och hjälpt mig under mina år. Allt från spelare till ledare, personal och supportrar. Helt enkelt tack till alla som på något sätt är engagerade och brinner för Helsingborgs IF.

– Rasmus har genom sina gärningar för klubben, mål han gjort och titlarna han vunnit skrivit in sig i HIF:s historieböcker som en av de mest framgångsrika spelarna som burit vår tröja. Vi är oerhört tacksamma för att han fått skriva en del av sin fina historia i just vår förening, säger Mikael Dahlberg, sportsligt ansvarig.

Vi tackar Rasmus för minnena, titlarna samt insatserna i HIF-tröjan och önskar stort lycka till i framtiden!