skip to Main Content
Foto: Bildbyrån

Mikael Dahlberg blir sportsligt ansvarig i HIF

Mikael Dahlberg, som tidigare var akademichef, har sedan i våras varit tillförordnad sportsligt ansvarig. Den rollen får han nu permanent.

Mikael Dahlberg kommer ursprungligen från Umeå och har som spelare utöver HIF även tillhört GIF Sundsvall, Djurgårdens IF, Gefle IF samt grekiska Apollon Smyrni. Redan innan fotbollskarriären avslutades påbörjade den reslige forwarden sin civila karriär som researcher på Dreamwork. Efter den aktiva karriären avslutades har han även arbetat som verksamhetsledare på Kundpartner samt Team Leader på Resurs Bank. Våren 2021 återvände han till Olympia där han varit HIF:s akademichef.

Efter förändringarna i den sportsliga ledningen våren 2023 har Mikael innehaft rollen som tf sportsligt ansvarig, en roll som han nu tar över på permanent basis.

– Jag har trivts bra i rollen och känner ett stort driv att fortsätta den process vi påbörjat. Att kunna vara med och bygga upp något nytt som dessutom ska vara hållbart och långsiktigt känns väldigt spännande, säger Mikael.

Utöver att han tar över det yttersta ansvaret för herrlagets ledarstab och spelartrupp kommer han även att ansvara för motsvarande i de äldsta akademilagen – P17 och P19.

– Jag har arbetat med akademin i närmare tre år och har god insyn i hur verksamheten fungerar, vilka spelare vi har på tillväxt och hur ledarna arbetar. För att föra akademin ännu närmare herrverksamheten och verkligen kunna satsa på våra talanger anser vi att det är viktigt att de äldsta akademilagen ingår i samma ansvarsområde som seniorlaget, förklarar han.

– Vi har under en längre tid arbetat med en struktur och strategi som bottnar i hur vi vill att HIF sportsligt ska se ut på kort och lång sikt. Vi är framme vid punkten då det arbetet ska omsättas i praktik och är överens om att det kommer att ta tid. Det är dock vår fulla övertygelse att Mikael har helt rätt profil för att vara personen som driver detta uppdrag. Nu väntar ett stort och viktigt arbete för såväl ”Micke” som övriga i föreningen, säger Reda Chahrour, tf klubbdirektör i HIF.

I en längre intervju berättar Mikael bland annat om sin nya roll, ansvarsfördelning, HIF:s identitet på kort och lång sikt, tränarfrågan och hur långt man kommit i samtalen med spelarna som har utgående kontrakt. Ta del av intervjun i spelaren nedan.