skip to Main Content

Matts Johansson har somnat in

Vi har nåtts av det tragiska beskedet att vår före detta spelare Matts Johansson somnat in. Han spelade 503 matcher för A-laget mellan 1963 och 1969 samt 1972 och 1979. Läs mer om honom nedan.

Våra tankar går till hans anhöriga. Vila i frid, Matts!

Matts Johansson var en teknisk inner- eller halvback som fick 5,5 allsvenska säsonger med HIF. Han var med då HIF degraderas 1968 och fick i fortsättningen nöja sig spel i andra- eller tredjedivisionen.

Johansson kom från pålitliga plantskolan BK Drott 1963 och efterträdde då som vänsterhalv legendaren Sven ”Butti” Espling.
Kuriosa: Matts pappa Werner gjorde fyra allsvenska matcher under premiärsäsongen 1924/25 innan han blev en allsvensk profil som domare.
”Buttis” far Gunnar ”Bussi” Espling var en av de stora HIF-profilerna i slutet av 1910- och början av 20-talet.

Matts Johansson var en slitstark spelare som vann stor uppmärksamhet för sina långa inkast. Sådana hade inte förekommit i allsvenskan sedan Milan-legendaren Nils Liedholms dagar på 1940-talet. ”Soda”, som han kallades, var i det närmaste en pionjär på det området. Han var en god skytt i handboll om vintrarna och egenskaperna därifrån utnyttjades inom fotbollen. Enligt egen utsago höll han bollen lite snett så den mesta kraften i frånskjutet av boll kom från högerhanden.