skip to Main Content
Foto: Bildbyrån

Matchens förening: Högaborgs BK

När HIF på lördag tar emot IK Sirius på Olympia är det Högaborgs BK som är matchens förening. Nedan kan du läsa en intervju med klubbens ordförande Henrik Hedenskog som hyllar samarbetet med HIF.

Högaborgs Bollklubb bildades våren 1927. Föreningen anlade idrottsplatsen Viskans Vall i östra Högaborg men tvingades flytta från denna 1937 eftersom Helsingborgs Stad ville nyttja platsen för bostadsbebyggelse. Istället höll klubben till på Tre Torns plan vid Jönköpingsgatan fram till 1942 då Harlyckans Idrottsplats anlades och som sedan dess varit Högaborg BK:s hemmaplan.

Föreningen spelar i grönsvartrandiga tröjor och svarta byxor.

Högaborgs Bollklubb är unik i svensk fotboll – få andra klubbar på den här nivån har levererat så många spelare ut i proffsvärlden. Klubben är känd som en av de främsta plantskolorna i svensk fotboll. Bland andra har före detta HIF-spelarna Henrik Larsson, Mats Magnusson, Imad Khalili, Abbe Khalili och Jordan Larsson fostrats där samt nuvarande spelare Emil Hellman och Sumar Almadjed.

HBK har idag ungdomslag med spelare födda från 2003 till 2015 och om några veckor startar verksamhet för spelare födda 2016-17. Herrlaget spelar i division 3.

– Jag är mest stolt över vårt otroligt stora sociala arbete i staden. Vi erbjuder barn boendes på Närlunda, Söder, Rosengården och Planteringen gratis träning varje vecka på barenens egen hemmaplan samt gratis fotbollsskola under sommaren. Detta är helt unikt, säger ordförande Henrik Hedenskog och fortsätter:

– HIF har under de sista två åren åter börjat förstå vikten av ett bra samarbete med kubbarna i staden. HIF ska vara det självklara valet för alla killar som vill vidare med sin fotboll. Årets initiativ till utbildningsträningar för spelare tillsammans med HIF med mera visar att klubben menar allvar och verkligen vill skapa goda förutsättningar. En stor eloge till Micke Dahlberg [akademichef, HIF] och HIF för arbetet som påbörjats.

Högaborg BK:s pojkar födda 2012/13 kommer att delta i fair play-ceremonin i samband med line up medan pojkar 2008-09 ansvarar för HIF-flaggan på mittplan.