Skip to content
Foto: Linda Carlsson

Klebér Saarenpää ny huvudtränare för HIF:s herrlag

Helsingborgs IF och Klebér Saarenpää är överens om ett tvåårsavtal med option om ytterligare ett år. Huvudtränarens resterande ledarstab kommer att presenteras inom kort.

Klebér Saarenpää kommer från Uppsala och inledde sin fotbollsbana i Stäppens IF. Därefter representerade han Uppsala-Näs IK innan han i ungdomsåren flyttade till stadens stora lag – IK Sirius. Där inledde han seniorkarriären som spelare och representerade sedan även Djurgårdens IF, IFK Norrköping, Ålborg BK, Hammarby IF samt Vejle BK. När skorna lades på hyllan år 2008 kunde den dåvarande försvararen se tillbaka på en karriär med över 230 tävlingsmatcher på klubbnivå och elva A-landskamper för Sverige.

Direkt efter att spelarkarriären avslutades inledde Klebér sin tränarkarriär i Hammarby IF:s ungdomsakademi. Efter två sejourer vardera i Syrianska och Hammarby IF samt ett i danska Vejle BK tog han 2018 över IK Brage i Superettan och var säsongen efter nära att ta laget till Allsvenskan men föll i kvalet. Han har lett Borlänge-klubben fram till och med den gångna säsongen. Nu tar han över HIF:s herrlag.

– Det känns bra och och förväntansfullt att få komma innanför de här väggarna, lära känna klubben, staden och regionen. Min bild och det jag får höra är att jag är väldigt tydlig, rak, analyserande, har en stor integritet men också skiljer på fotbollsspelaren och människan. Jag vill se passion och kräver maximalt av varje individ. Det ska synas på planen i en helhet genom laganda och identitet. Tydlighet blir viktigt och att sätta ramarna för vem jag är och vad vi ska göra för det handlar inte om mig utan vi är ett ledarteam och en spelargrupp som ska göra detta tillsammans. Sätta den tydligheten hur vi förhåller oss till varandra, beter oss i omklädningsrummet och vad vi kräver av varandra på en fotbollsplan. Någonstans där börjar det, säger den nytillträdde huvudtränaren och kommenterar säsongskortsförsäljningen på Södra Stå som på några dagar går mot rekord:

– Jag tycker att det är en enorm styrka att i svåra stunder ha en supporterkultur och stad som sluter upp kring laget på det sättet. Det är minst sagt en bra början och det är glädjande. Vi ska vara så tydliga mot dem som möjligt så att vi hakar på det tåget och bidrar men vi ska också göra vår sak i vår takt och ha respekt för det sedan så kommer vi mötas där, i euforin, avslutar han.

– Utifrån strategi, spelsätt och profilen vi sökte utkristalliserades Klebér tidigt som ett alternativ som tickade många av våra boxar. För varje möte och samtal vi haft har bilden blivit allt klarare och vi hade tidigt en gemensam syn på hur vi vill arbeta på såväl lång som kort sikt. Nu väntar ett oerhört hårt arbete som vi tillsammans är villiga att utföra för att bygga föreningen starkare, säger Mikael Dahlberg, sportsligt ansvarig i HIF, och berättar mer om rekryteringsprocessen:

– Vi visste vad vi sökte efter och förde diskussioner med flera tränare som passade in på den profilbeskrivning. Efter första mötet med Klebér kände vi att det var väldigt intressant och valde gå vidare. Vi har sedan dess haft olika typer av samtal och utvärderingar där han fått träffa flera personer från föreningen. Det har också varit viktigt att vi under arbetets gång gett en tydlig bild av HIF, var vi befinner oss nu och vilka vi vill bli på sikt. Vi känner att vi gått igenom en noggrann process och är oerhört glada över att ha Klebér på plats hos oss.

Vi hälsar Klebér varmt välkommen till HIF!

Huvudtränaren finns tillgänglig för media klockan 13:00 idag, onsdag, på Olympia. Vänligen anmäl er närvaro till press- & kommunikationsansvarig Midhat Kuduzović på mk@hif.se eller 076-294 44 67.
_____________________
Missa inte att köpa eller förnya ditt säsongskort på Södra Stå för endast 750kr. Erbjudandet gäller till och med på fredag. Klicka här!
_____________________
Intervju
Lär känna vår nya huvudtränare genom intervjun i spelaren nedan.