Skip to content
Foto: Bildbyrån

Kapten Josefine Wiksell avslutar fotbollskarriären på lördag

HIF:s lagkapten Josefine Wiksell har tagit beslutet att hemmamatchen mot Hittarps IK på lördag blir hennes sista i karriären. Vår första kapten sedan återetableringen av damfotboll i föreningen kommer då att hyllas efter slutsignalen.

Josefine inledde sin fotbollskarriär i Höganäs redan som femåring. Hon flyttade sedan till Olympiafältet och Stattena IF där den största delen av karriären tillbringades. Hon var med och spelade upp klubben till Allsvenskan men var även med i såväl divison 1 som 2. Innan hon anslöt till HIF representerade hon Högaborgs BK i divison 2.

– Det här beslutet har mestadels kommit från att jag och min sambo väntar barn och det går inte att spela fotboll när man är gravid. Sedan har det varit en kombination med skola och jobb som gjort att tiden inte räcker till. Det har varit en lång, rolig, spännande, upp och ner-karriär. När jag fick höra att HIF skulle starta upp lockade det väldigt mycket och jag är väldigt glad att jag tog beslutet att börja här. Nu i efterhand har det betytt väldigt mycket att jag även blev den första lagkaptenen, säger hon.

Hon har varit HIF:s lagkapten sedan återetableringen av damfotbollen i föreningen. Sammanlagt har hon inför lördagens match gjort 60 matcher och imponerande 20 mål från sin mittbackposition.

– Dessa tre år har betytt jättemycket. Det här stödet man får från publiken när man kommer in på Olympia, en fantastisk plan, går in till ”på gator röda och blå” – man får ju gåshud direkt. Jag hoppas att man kommer att fortsätta gå uppåt även fast det kanske inte längre kommer att vara spikrakt och är avundsjuk på alla tjejer som kan fortsätta och kanske nå hela vägen till Allsvenskan en vacker dag. Avslutningsvis vill jag säga att stödet från publiken samt att de kommer och stöttar oss betyder väldigt mycket. Det är jag glad och tacksam över att ha fått uppleva här i HIF, avslutar kaptenen som kommer att hyllas för sina insatser efter slutsignalen mot Hittarps IK på lördag.

– Det är svårt att med ord beskriva hur mycket Wiksell betytt för oss som klubb på denna resa, vår trupp och mig som tränare. Hon har varit en otrolig ledare på och utanför plan som alltid har varit beredd att lämna allt på plan. Wiksell har en förmåga att få alla med sig ute på plan och ge sina lagkamrater en trygghet och tro. Utöver det har hon med sin kvalité och skicklighet på plan bidragit till såväl stabil defensiv som hot offensivt. Hon är en person som kommer att saknas väldigt mycket i vårt omklädningsrum men vi gläds med henne och önskar all lycka i nästa kapitel av livet, säger Kristoffer Schönbeck, huvudtränare dam och sportsligt ansvarig för F17- & damlag.

Vi gratulerar Josefine till en fin karriär och graviditeten samt tackar för tre otroliga år som kapten för vår klubb!

En längre intervju med Josefine Wiksell: