skip to Main Content
Foto: Bildbyrån

HIF tog tre poäng borta mot GAIS

Helsingborgs IF stod för en tung seger med 1-0 mot Gais på Gamla Ullevi. Max Svensson gjorde matchens enda mål i mitten av den första halvleken.

Första halvlek
Gais var närmast att spräcka nollan på Gamla Ullevi när Malkolm Moenza och Joackim Åberg väggspelade sig fram längs vänsterkanten. Den förstnämnda slog ett inlägg längs marken som Adnan Maric försökte slå in från nära håll men Anders Lindegaard i målet var med på noterna. HIF skapade sin första möjlighet strax därefter, även detta på inlägg men från högerkanten. Wilhelm Loepers inspel nådde Max Svensson som dock inte kom till bollen ordentligt och anfallarens volleyskott gick en bit utanför.

Bortalagets bästa möjlighet kom efter 21 minuter. Återigen var det Loeper på högerkanten som låg bakom anfallet när yttermittfältarens låga inlägg nådde Svensson som i sin tur tog emot bollen och spelade bakåt till Viktor Lundberg. Nyförvärvet från Häcken drog på ett hårt skott som vållade vissa problem för Gais-målvakten Mathias Karlsson som dock lyckades greppa bollen i andraläget. Istället kom ledningsmålet minuten senare. På nytt attackerade gästerna längs högerkanten och ånyo fick Svensson bollen från Loeper. Svensson såg ut att komma ur läget men med ett fräckt avslut som gick under Karlsson i målet rullade han sitt första mål för säsongen och 1-0 till Di Röe.

En dryg halvtimme in i matchen hamnade Moenza på efterkälken i en duell med Loeper. Efter att Loeper tagit sig loss delade Gais-spelaren ut en armbåge i bröstet på yttermittfältaren och flera spelare rök ihop i samband med situationen. Domare Agi Aganovic visade upp det röda kortet för Moenza och Gais fick därmed spela sista timmen i matchen med en man mindre. Loeper fick också ett gult kort i efterspelet, hans tredje för säsongen och är därmed avstängd i första matchen efter sommarens EM-uppehåll.

Andra halvlek
I den andra halvleken sjönk tempot och det skapades få konkreta målchanser från båda lagens håll. Helsingborg var närmast mål under de inledande minuterna, men anfallet resulterade enbart i att Ravy Tsoukas avslut gick högt över. Gais kunde skapa ett visst tryck mot HIF:s mål efter 65 minuter. Närmast kom hemmalaget dock på en fast situation men på Marics nick stod Lindegaard väl placerad och kunde fånga avslutet i famnen.

Med tjugo minuter kvar testade Vladislav Kreida skott från distans efter ett passivt agerande i Gais-försvaret men estländarens skott gick en halvmeter över Karlssons vänstra kryss den här gången. Gais å sin sida var under matchens sista kvart nära en kvittering vid framför allt två tillfällen. Först i 79:e minuten när Daniel Sterner slog ett lågt inlägg som Andreas Granqvist rensade, men som studsade på mittbackskollegan Charlie Weberg och strax utanför egen stolpe. Den bästa kvitteringsmöjligheten för hemmalaget kom i matchens 86:e minut. Återigen var Sterner inblandad när han nickskarvade en frispark som Lindegaard lyckades tippa över ribban.

Trots en viss forcering från Gais sida på övertid kunde HIF hålla undan hemmalaget från de skarpaste chanserna. Helsingborgs IF vann med 1-0 och gick på EM-uppehåll med en välbehövlig trepoängare i bagaget.

1. Anders Lindegaard (mv)
2. Ravy Tsouka
4. Andreas Granqvist (K)
7. Viktor Lundberg
8. Vladislav Kreida
10. Rasmus Jönsson
11. Max Svensson
13. Wilhelm Loeper
21. Charlie Weberg
24. Emil Hellman
31. Adam Kaied

25. Kalle Joelsson (mv)
9. Alhaji Gero
14. Casper Widell
15. Assad Al Hamlawi
23. Noel Mbo
27. Leo Frigell Jansson
28. Ervin Gigovic

Agi Aganovic
Niklas Alfredsson (assisterande)
Martin Palm (assisterande)
Vildan Gërxhaliu (fjärdedomare)

23′ Max Svensson (Wilhelm Loeper)

83′ UT: Adam Kaied IN: Noel Mbo

30′ Wilhelm Loeper
59′ Rasmus Jönsson
92′ Anders Lindegaard

30′ Malkolm Moenza