Skip to content
Foto: Bildbyrån

Förändringar på ledarsidan i ungdomsakademin

Helsingborgs IF genomför förändringar i ungdomsakademin. Bland annat kommer Hans Eklund att kombinera sin tjänst som utvecklingschef med att även vara transition coach, Calle Paulsson ta över som huvudtränare för P19, Richard Pentéus för P17 samt Mikael Alm för F17.

Hans Eklund anställdes inför säsongen 2022 som utvecklingschef i HIF-akademin men har sedan mitten av april detta år varit assisterande tränare för herrlaget. När han nu återgår till sin ursprungstjänst kommer den att göras om så att han vid två träningar i veckan även är med herrlaget för att arbeta med spelare som är i övergången mellan akademin och herrtruppen.

– För att ge våra unga spelare bästa möjliga förutsättningar att utvecklas behöver vi arbeta med dem ännu mer än tidigare. Spelare som flyttas upp till A-laget är inte färdigutbildade utan kliver in i en väldigt viktig fas där de ska ta klivet från ungdomsspelare till seniorspelare. Hasse känner klubben väl, både akademin och A-laget, och han har en gedigen erfarenhet av elitfotboll vilket gör att han kommer passa perfekt i den här rollen. Han kommer att fokusera på de som vi väljer att benämna som ”övergångsspelare”, det vill säga de unga spelare som är ännu inte etablerat sig och spelat tillräckligt många matcher i herrlaget. Det kommer varar en kombinerad tjänst där han fortsatt är Utvecklingschef, i vilken han jobbar med tränarna i akademin och säkerställer en röd tråd i vår fotbollsutbildning, säger sportsligt ansvarig Mikael Dahlberg.

P19
Max Lindén, som under den gångna säsongen var huvudtränare för P19-laget, kommer nästa säsong att vara assisterande tränare till Klebér Saarenpää i herrlaget. Hans ersättare blir Calle Paulsson som nyligen avancerade till P19 Allsvenskan med GIF Sundsvall. Ängelholmaren lämnade Skåne för Medelpad inför säsongen 2021 och tränade klubbens P16-lag innan han inför detta år tog över huvudansvaret för P19-laget. Efter avancemang till Allsvenskan flyttar han nu hem till Skåne och tar över HIF:s äldsta akademilag.

Vi hälsar Calle varmt välkommen till HIF!

P17
Efter 14 år kommer Robin Stolt, som var huvudtränare för P17-laget, att lämna föreningen för andra uppdrag. Hans ersättare blir Richard Pentéus som under den gångna säsongen ledde P16-laget. Han var dessförinnan med i P19-lagets ledarstab och har även en bakgrund i Östers IF.

– Vi vill härmed rikta ett stort tack till Robin som gjort ett fantastiskt arbete för våra ungdomsspelare under en lång tid. Han är en duktig ledare som hjälpt till att utveckla många av de spelare som sedan sprungit ut på Olympias gräsmatta i A-lagströjan. Utöver det har han varit en extremt uppskattad kollega som alltid gjort det lilla extra för föreningens bästa, säger Mikael Dahlberg, sportsligt ansvarig.

F17
Huvudtränare Jakub Jakoubek lämnar föreningen och ersätts av Mikael Alm som under 2023 var hans assisterande tränare. I sin stab kommer Mikael att ha herrlagsspelaren William Westerlund, målvaktstränaren Christian Ljung samt Janni Simonsen. Elias Åkeborg, assisterande tränare i damlaget, kommer att vara med på två träningar i veckan samt matcherna.

– Vi tackar Jakub för arbetet under året och väljer att satsa på kontinuitet i form av personer som varit i föreningen samt runt laget även under 2023, säger Kristoffer Schönbeck, huvudtränare för damlaget samt sportsligt ansvarig för F17- & damlag.