Skip to content
Foto: Bildbyrån

Andreas Landgren avslutar fotbollskarriären

Efter 17 år i seniorfotbollen väljer Andreas Landgren att avsluta sin professionella fotbollskarriär i samband med att hans kontrakt med HIF löper ut. För vår förening, som också är hans moderförening, spelade han 286 matcher, vann ett cupguld och blev Årets HIF:are 2015.

Andreas Landgren började spela knattefotboll i Helsingborgs IF, föreningen som både hans mor och far representerat på seniornivå. Han tog sig hela vägen igenom ungdomslagen, gjorde sin allsvenska debut borta mot Kalmar FF i oktober 2006 och var som inhoppare med i cupfinalen samma år när HIF besegrade Gefle IF med 2-0 på Råsunda. Inför den kommande säsongen blev han även formellt uppflyttad till seniortruppen.

Efter tre säsonger lämnade Andreas moderföreningen och hemstaden för italienska Udinese som i sin tur lånade ut honom till nederländska Willem II. Efter spel i Nederländerna och Norge var han under 2013 utlånad till Halmstads BK innan han inför 2014 återvände till HIF. Tyvärr missade han hela den säsongen på grund av skador men fick sin efterlängtade allsvenska comeback i HIF-tröjan i seriepremiären borta mot Kalmar FF 2015. Samma år spelade han 25 seriematcher och blev utnämnd till Årets HIF:are, 29 år efter att hans far Sven-Åke Landgren tagit emot samma utmärkelse. På meritlistan har han även en A-landskamp mot Mexico 2009.

– Beslutet grundar sig i en kombination av saker. Mitt avtal löper ut, min digra skadehistorik, begränsat med speltid sista tiden och att jag känner att det är ett bra läge för mig att satsa helhjärtat på min civila karriär. Det är såklart vemodigt och tungt att ta ett sådant beslut men det känns ganska naturligt att ta detta steget nu. Jag hade såklart önskat att jag kunde varit med och bidragit mer på planen än jag varit senaste tiden men sett till min skadehistorik är jag ändå glad att jag kunnat vara aktiv på elitnivå fram till 35 års ålder, säger Andreas vars sista match blev hemmasegern mot GIF Sundsvall i september månad och fortsätter:

– Det har varit många fina men också en del tunga minnen med degraderingarna från Allsvenskan till exempel. Cupfinalen 2006 där jag fick komma in och firandet därefter var fantastiskt. Europaspelet 2007/08, derbyna man spelat genom åren samt avancemanget mot Halmstad 2021 var euforiskt sett till att det inte var speciellt många som trodde på oss. Fotbollen har gett mig många fina upplevelser, nya kontakter & lärdomar som jag kommer ha med mig hela livet. Sett till att fotbollslivet varat i drygt 30 år finns det många jag vill rikta ett tack till: tränare, lagkamrater, supportrar och inte minst familjen som har funnits där i vått och torrt. Det är sorgligt att jag snart gjort min sista dag som HIF-spelare men jag ser tillbaka på min tid med väldigt mycket stolthet och hoppas jag varit en förebild för kommande generationer som ska bära klubben mot nya framgångar.

– ”Lange” är en Helsingborgskille från en HIF-familj som alltid representerat sin förening med stolthet. Han har haft en fin karriär och varit en stor förebild för många såväl i akademin som i seniortruppen genom åren. Vi kan inte nog tacka honom för insatserna i den rödblåa tröjan, säger Mikael Dahlberg, sportsligt ansvarig i HIF.

Andreas kommer att tackas av på Olympia i samband med någon av matcherna under nästa års säsong. Vi gratulerar honom till en fin karriär och önskar stort lycka till i nästa kapitel av livet!