Skip to content
Foto: Bildbyrån

Andreas Granqvist avslutar spelarkarriären

HIF:s lagkapten Andreas Granqvist väljer att avsluta sin spelarkarriär. Han kommer framöver att endast axla rollen som sportchef i klubben.

Andreas Granqvist kom som 14-åring till HIF från moderklubben Påarps GIF. År 2004 gjorde han A-lagsdebut och blev inom kort lagkapten innan han lämnade för Wigan Athletic i engelska Premier League. 2008 var han dock tillbaka i HIF på lån innan nästa äventyr väntade med nederländska Groningen. Därefter har han varit i italienska Genoa och ryska Krasnodar innan han sommaren 2018 vände hem till HIF.

Dessförinnan hade han som lagkapten lett det svenska herrlandslaget till VM-kvartsfinal efter att han bland annat gjort två mål i slutspelet. År 2017 vann han guldbollen, priset för Sveriges bästa manliga fotbollsspelare, och har 87 A-landskamper på meritlistan. För HIF har han spelat 188 A-lagsmatcher, vunnit ett cupguld och Superettan när han som hemvändare spelade upp laget i Allsvenskan 2018.

Nu väljer han att avsluta spelarkarriären och fokusera fullt ut på sportchefsrollen. Såhär skriver han själv om sitt beslut:

”Det har varit några tuffa år. Jag har kämpat och slitigt för att kunna göra både mig själv och mina lagkamrater rättvisa ute på planen. Huvudet har velat men kroppen har lite för ofta sagt ifrån. Den senaste tiden har jag pratat med klubben, min familj och funderat mycket själv. Nu är det klart. Jag har helt enkelt gjort mitt. Det är dags att lägga skorna på hyllan.

Det är långt ifrån alla som har fått ha en så lång karriär som jag. Jag har fått spela fotboll på högsta nivå i fem länder. Jag har fått representera mitt land. På senare år som kapten. Det har varit enormt stort för mig. Jag har fått vara med att hjälpa mitt hjärtas klubb HIF tillbaka till Allsvenskan. Vi är inte där vi vill vara idag. Men vi vet alla var vi hör hemma och vi ska tillbaka dit igen.

Inget av det här har jag gjort själv. Det är mycket tack vare att jag haft mycket bra människor runt mig. Till alla tränare, min agent, lagkamrater, fans, tack för att ni hjälpt mig på vägen. Men framförallt tack till min familj. Utan er kärlek och ert stöd hade inget av det jag fått uppleva varit möjligt.”

– Det går inte att med några få ord sammanfatta vad Andreas Granqvist har betytt som spelare för HIF eller som HIF-ambassadör när han varit utanför klubben. Granens karriär säger allt. Han har varit i den absoluta toppen av världsfotbollen men alltid alltid stått stadigt i sin person och sina värderingar med ett enormt hjärta. Hans värdegrund har varit lika given och självklar som han som kapten och ledare har varit på planen genom alla år. Vi är ytterst tacksamma för att hans resa mot att bli en lika bra sportchef som han var spelare sker i Helsingborgs IF, säger HIF:s klubbdirektör Joel Sandborg.

Helsingborgs IF vill tacka Andreas för alla fina stunder vi fått uppleva med honom på planen, för att han alltid representerat klubben på bästa sätt och varit en fantastisk HIF-ambassadör ute i världen. Vi tackar Granen för allt han gjort innanför de kritade linjerna och går nu in i en ny era.

Vi kommer i samband med någon av våra kommande hemmamatcher att hylla Granens fantastiska karriär. Mer information om detta kommer att publiceras i klubbens officiella digitala kanaler i god tid innan.