skip to Main Content
Foto: Bildbyrån

Álvaro Santos flyttas upp till herrtränarstaben

Álvaro Santos lämnar sin roll som huvudtränare för P19-laget för att permanent flyttas upp till tränarstaben runt herrlaget i en roll som assisterande tränare. HIF:s klubbledning stöttar den nuvarande tränarkonstellationen men givet poäng- och målskörden behövs ytterligare resurser för att åstadkomma en positiv förändring. Dessutom kommer kravbilden på såväl spelare som ledare att höjas och större ansvar att efterlysas i såväl träning som matcher.

Tränarstaben med Jörgen Lennartsson, Mattias Lindström och Sven Andersson har under en tid känt att man behöver mer resurser och givet den mål- och poängskörden under de inledande matcherna kommer teamet att kompletteras av Álvaro Santos på permanent basis. P19-laget kommer tillsvidare att ledas av befintligt tränarteam utan Álvaro innan en permanent lösning presenteras.

– Vi är inte nöjda med poängskörden under inledningen av säsongen och känner att en förändring är nödvändig. Vi känner att vi vill stärka ledarstaben med en extra person för att på så sätt ge dem rätt förutsättningar att kunna leverera bättre resultat. Álvaro är en mycket kompetent tränare som tagit stora kliv i sin utveckling i vår akademi och vi tror på att han kan hjälpa oss att få en positiv effekt. Samtidigt duckar vi inte ansvaret och kommer kräva högre ansvarstagande från samtliga: från mig själv till tränarna och spelarna i både träning och match, säger sportchef Andreas Granqvist.

Arbetet med att hitta lösningar för att förbättra såväl spel som resultat pågår löpande varje dag. Redan under morgonen hölls ett långt möte mellan klubbdirektör, sportchef och huvudtränare för att gemensamt staka vägen framåt.

– Vi satt med största ödmjukhet inför faktumet att vi tagit fem poäng på nio matcher. Det finns ingen i föreningen som är nöjd med den poängskörden trots att vi kan känna att vi borde haft ett par poäng till sett till prestationerna. Samtliga förluster har varit med uddamålet och en del av dem har kommit till efter individuella misstag men vi känner att det är läge att agera för att åstadkomma en förändring och ta fler poäng. Vår målsättning är att hålla oss kvar i Allsvenskan och den är långt ifrån körd. 21 matcher till ska spelas och vi tror stenhårt att vi kan vända trenden utifrån de nya ramar vi gemensamt satt, säger klubbdirektör Joel Sandborg.

Álvaro kommer redan under denna vecka att vara med på herrlagets träningar. Däremot kommer Mattias Lindström att saknas då han är på Pro-utbildning.

– Vi har haft en slimmad tränarorganisation och att nu få en extra resurs i form av Álvaro Santos känns väldigt bra. Álvaro känner jag sedan långt tillbaka och han har dessutom delvis varit involverad i verksamheten runt A-truppen genom att han coachat U21-laget ihop med Mattias Lindström. Han har även varit med på träningar med herrtruppen under de veckor när Mattias varit iväg i samband med sin Pro-utbildning. Därför blir detta ett enkelt, bra och naturligt steg att få upp Álvaro och hans kompetens. Det är en lösning som jag känner stor trygghet i, säger huvudtränare Jörgen Lennartsson.

– Det är med glädje och stolthet jag accepterat att vara permanent assisterande tränare i herrlaget. Sedan förra året har jag varit med i U21 och på vissa träningar. Nu tar jag ytterligare ett steg i karriären och hoppas bidra med mycket fotbollserfarenhet och ledarskap för att få resultaten med oss, säger Álvaro Santos.