• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
Foto: Linda Carlsson

UngdomsOnsdag: Möt Patrik Abrahamsson

I intervjuserien UngdomsOnsdag får ni lära känna både spelare och ledare från vår ungdomsverksamhet. Efter att ha lärt känna några av våra ungdomsspelare är det dags att möta de som utbildar och formar våra spelare. Först ut är målvaktstränaren Patrik Abrahamsson.

För en del av er insatta känns nog namnet Patrik Abrahamsson igen och inte enbart för de lyckade videoinspelningarna från vår ungdomsverksamhet. Däremot vill vi inte gå händelserna i förväg utan vill låta er lära känna personen Patrik före hans prestationer. Så vem är han?

– Vem är jag, haha? En utåtriktad, social 23-åring som är född och uppvuxen i Helsingborg med ett stort sportintresse i allmänhet och fotboll i synnerhet. Jag har ett brinnande intresse för allt som fotboll involverar egentligen, så som hälsa, träningsmetodik, anatomi med massa annat, säger han.

En dröm gick i uppfyllelse

Ursprungshelsingborgaren fick för cirka ett och halvt år sedan sin barndomsdröm uppfylld, att kunna försörja sig på sin stora passion i livet - fotboll. Däremot var det kanske inte som den lille killen på barndomsrummet hade trott, att få spela i dem stora ligorna med dem stora fotbollsspelarna, som blev utfallet men det gör det inte desto mindre äro- och prestigefullt.

– I januari 2019 blev jag heltidstränare i Helsingborgs IF och jag kan nu livnära mig på fotbollen. Jag älskar där jag är just nu och kommer alltid med ett leende på läpparna till träningen varje morgon, säger han och fortsätter:
– Det förtroendet som jag har fått från HIF är något jag värnar gott om och jag trivs väldigt bra i den miljön jag är i idag med mina kollegor och chefer. Mitt mål är fortfarande att hamna på seniornivå som målvaktstränare och få vara bland de bästa. När det sker får tiden utvisa men det är dit jag vill.

Patriks väg till tränaryrket
Hur blev vår hyllade tränare just målvaktstränare vid ung ålder? Han föddes i Påarp och den första fotbollsklubben blev naturligtvis Påarps GIF. Genom åren har det hunnit bli ett antal andra lokala klubbar där HIF varit en av dessa. Det är däremot när dagens huvudperson blev 17 år som drömmen om att bli fotbollsproffs tog ordentlig fart. Han lämnade nämligen Skåne för att bli ungdomsproffs i England.

– När jag var 17 bar det av till England och Bolton Wanderers. Jag lämnade familjen och tryggheten hemma för att fortsätta arbeta mot drömmen. Tyvärr under den här tiden, som varade en och en halv säsong, ådrog jag mig en allvarlig knäskada som sorgligt nog aldrig egentligen återhämtade sig, berättar han.

När en dörr stängs öppnas en annan

Trots att Patriks spelarkarriär inte blev lika lång som han hade hoppats på har han upplevt en utlandskarriär, en sak som många unga fotbollsspelare drömmer och fantiserar om. Trots missödet kan det i efterhand också sägas att det blev starten på något nytt.
– Det var under min rehabperiod som Bolton Wanderers erbjöd mig att stötta upp målvaktsträningen för 12- och 13-åringarna och således fortfarande vara involverad i verksamheten. Bolton gjorde det helt enkelt för att inte tappa bort mig, speciellt när en motgång sker i ett nytt land vilket var skönt. Gällande rollen som tränare fastnade jag nog egentligen direkt, minns han.

När Patrik vände hemåt fanns fortfarande tanken om en spelarkarriär kvar. Tyvärr släcktes den men visionen om en tränarkarriär hade istället påbörjats.
– Jag har alltid haft ett syfte att jobba inom idrott och när det inte gick vägen för mig själv som fotbollsspelare kunde jag inte lägga mig ner och dö utan man får hitta sina vägar framåt. När jag kom hem fick jag nys om en tränarutbildning i Eslöv och kontaktade under tiden HIF för att kunna satsa ordentligt. Det är det som fört mig dit jag är idag, förklarar 23-åringen.

Att utvecklas in i en ny roll
– Även om jag fått erfarenhet från min egen fotboll, som att spela med Boltons U23 som 18-åring, så har det varit viktigt för mig att få ta del av ny kunskap. I England lärde jag mig mycket från min målvaktstränare Tony Warner, framförallt om ledarskap och hur man ska agera. På hemmaplan har jag tagit mycket hjälp av Mats Svensson som jag hade under min utbildning i Eslöv. Tillsammans med Leif Troedsson [målvaktstränare i svenska damlandslaget] och Sven Andersson [målvaktstränare HIF A-lag] har de alla hjälpt mig fylla på min ryggsäck av erfarenhet som jag sedan filtrerat ut för att utveckla mig själv och mitt sätt att arbeta på, säger han och fortsätter:

– För mig har det varit otroligt viktigt att hela tiden tro på att sättet man själv arbetar på är det mest utvecklande men samtidigt vara ödmjuk och lyhörd för nya saker. I fotbollen gäller det att hålla sig uppdaterad för att undvika att fastna tror jag.

Ödmjukheten men också självförtroendet lyser stark när Patrik beskriver hur han som 22-åring fick sin dröm uppfylld att kunna livnära sig på fotboll. Att äventyret till England har format honom råder det heller inget tvivel till om. Genom de vunna erfarenheterna har Patrik blivit den person och tränare han är idag.

– Att lämna tryggheten hemma är en pärs i sig och redan där så lär man sig att bli väldigt självständig. Jag flyttade när jag var 16,5 ungefär så det krävdes att man lärde sig att ta ansvar. Man har själv gjort valet att flytta utomlands och får stå för det valet. Därför får man arbeta för att faktiskt lyckas. Någonstans har man lämnat sin familj som såklart också blir påverkade av det här. Jag vet att jag lärde mig massa och har vuxit som människa men också som ledare för att man ta sitt eget ansvar och vara ansvarig. Det tar jag med mig nu, berättar han.

– Under åren som målvakt förstod jag mig på hur en tränare ska vara tuff med kravställning mot sina spelare men också ha balansen och pusha spelaren igen. Jag som ung tränare måste balansera att inte vara så mycket äldre samtidigt som det krävs ett förtroende och respekt gentemot att jag ska lära ut. Att få in den här balansen har jag jobbat väldigt mycket med under min tid i Helsingborgs IF.

HIF Ungdom i sociala medier – Ett älskvärt sidoprojekt

Förutom att vara tränare och utbilda våra ungdomar har Patrik också drivit på utvecklingen att marknadsföra ungdomsavdelningen genom skrift, bild och video.
– Detta är en avstickare från det vanliga arbetet för vår ungdomsavdelning förtjänar att få publicitet och att synas. Jag är väl den som är mest teknisk när det kommer till att klippa videos och filma så det har blivit min grej. Det är inte för min egen skull jag gör det utan det är för att promota oss och det vi gör varje dag. Vi gör det fantastiskt bra, avslutar han.

Följ HIF Ungdom på Instagram för bland annat matchrapportering och en inblick i både spelares och ledares vardag på vår ungdomsavdelning.
Publicerades 2020-08-26 19:41 Skrevs av Filip Svensson

NYHETER

Provträna med HIF:s ungdomslag

2020-09-23 18:51

Om du är intresserad av spela i något av HIF:s…

LÄS MER

Gratis höstlovsaktivitet för flickor

2020-09-23 12:21

Höstlovet närmar sig och vi kan med glädje presentera en…

LÄS MER

HIF söker ungdomstränare!

2020-09-23 10:42

Inför 2021 vill vi fortsätta utveckla och förbättra vår verksamhet och…

LÄS MER

Se alla höjdpunkter från 3-1-segern mot Varbergs BoIS här!

2020-09-22 17:23

Se alla höjdpunkter från HIF:s segermatch mot Varbergs BoIS. Alex…

LÄS MER

Armin Gigovic kallad till landslagsläger

2020-09-22 11:10

Mellan den 5 och 8 oktober kommer P02-landslaget att samlas…

LÄS MER

Brandur Hendriksson efter segern mot Varbergs BoIS: “Bortasegrar ger självförtroende”

2020-09-21 22:46

Brandur Hendriksson stod för en av sina allra bästa insatser…

LÄS MER

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...