• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

UngdomsOnsdag: Möt Nils Arvidsson

I intervjuserien UngdomsOnsdag får ni lära känna både spelare och ledare från vår ungdomsverksamhet. I veckans avsnitt träffar vi Nils Arvidsson, den första landslagsprodukten som spelat i Grimslöv.
 Han är idag målvakt i vårt P17-lag.

Cirka 30 minuter från Växjö ligger det lilla samhället Grimslöv där dagens huvudperson växte upp med sin familj. Grimslöv är ett samhälle där alla känner alla och ens kompisar alltid finns nära till hands. Trots idel positiva minnen valde Nils, 16 år gammal, att flytta ifrån tryggheten och småstadsidyllen för Helsingborg.

– Jag har bara bra minnen från Grimslöv men det kändes som att det var dags att flytta. Det passade bra i samband med att jag skulle börja på gymnasiet för det är ju fotboll jag vill hålla på med, säger Nils.

För snart exakt ett år sedan var de första dagarna i den nya, egna lägenheten, gjorda.
– Det finns både för- och nackdelar, det gör det ju. Jag har lärt mig mycket av det för det är en stor skillnad att bo med familjen än att bo själv. Det är lättare att vara mer professionell relaterat till fotbollen. Det finns färre störningsmoment och jag behöver inte anpassa mig efter andra, berättar han.

Att kunna vara mer professionell har varit ett viktigt fokusområde under året. Han har fått hjälp via skolan och fystränaren Anders Lindsjö att bygga på sin explosivitet och grundstyrka. Tillsammans med att börja lära sig mer om sina egna behov kring kost och sömn känner Nils att han utvecklas utanför plan också. Förutom att få mer frihet och ansvar finns det också en tuff baksida och den gjorde sig påmind i vintras när målvakten åkte på en segdragen skada.

– När man är skadad så hamnar man naturligt lite utanför laget eftersom man inte är med på lagsamlingar eller träningar på samma sätt. Laget har ju blivit min nya familj här nere och man blir lätt väldigt ensam när man inte umgås lika mycket. Då finns det inte så mycket annat kvar. Sen tror jag att det var viktigt att få bevisa för mig själv att jag klarade av det här och är redo att göra jobbet som krävs, berättar han eftertänksamt.

Fick prova på A-lagsträning
Under mitten av april fick Nils chansen att träna med A-laget.
– Det var en väldigt rolig upplevelse och lite oväntad. När Patrik berättade att jag skulle vara med och träna och att vara med på internmatchen kom det som en liten chock. Jag har ju inte varit med innan det och var i samband med att jag tränat med P19 i typ en vecka. Även om jag inte spelade var det roligt att uppleva och se hur allt går till. Det var första gången inne på Olympia också för den delen, berättar han och fortsätter:

– Sen var det kanske ännu mer nervöst att mäta sig och verkligen spela med A-lagsspelarna. Det är stor skillnad bara det här att man inte kan prata svenska med alla spelare. Jag är ofta väldigt kommunikativ så blev det en omställning att behöva prata engelska. Men bara det är en upplevelse och en erfarenhet.

Att spela match är nyckeln
Det som kännetecknat Nils unga karriär har alltid varit det täta matchandet. När han var yngre spelade han med de flesta lagen i Grimslöv och det kunde ofta bli två-tre matcher i veckan. Just matcherna var också anledningen till att målvakten stannade i det lilla samhället istället för att byta till Östers IF, som han ofta var iväg och tränade med. Där han förövrigt hade lite kontakt med Rickard Engström, som idag ingår i HIF A-lagsstab. Fortsättningsvis gjorde Nils redan sina första träningar med A-laget som 14-åring men debuten och spelminuterna fick vänta. Lagom till uttagningarna för Smålandslaget och kommande elitläger i Halmstad började sedan starterna rada upp sig.

– Under den här perioden utvecklades jag supermycket, fick spela A-lagsfotboll regelbundet och träna många gånger med olika grupper. Det genomgående var att jag fick chansen och tog den. Till slut ledde det till att jag blev uttagen i landslaget också och det var ganska fräckt, säger han stolt.

HIF var förstavalet
Så varför blev det HIF och Helsingborg när det var dags att söka sig till nya, utvecklande utmaningar? Trots provträningar med Kalmar FF och IFK Norrköping var HIF alltid förstavalet.
– Jag visste att HIF hade en bra akademi men framförallt målvaktsfokuseringen var mycket bättre för mig. Med Patrik Abrahamsson [målvaktsansvarig i ungdomsverksamheten] i spetsen var upplägget, målvaktsträningen och HIF:s fina målvaktshistoria som gjort för att jag skulle utvecklas, avslutar han.
Publicerades 2020-06-10 13:38 Skrevs av Filip Svensson

NYHETER

Matchtruppen till HIF – Mjällby AIF

2020-07-02 11:21

Här är matchtruppen inför kvällens hemmamatch mot Mjällby AIF: 1.…

LÄS MER

Huvudtränare Olof Mellberg inför HIF – Mjällby AIF

2020-07-01 20:11

Imorgon, torsdagen den 2 juli klockan 19:00, tar HIF emot…

LÄS MER

HIF förlänger med Martin Olsson

2020-07-01 16:39

Helsingborgs IF är överens med Martin Olsson om ett korttidskontrakt…

LÄS MER

Delta i HIF:s årliga sommarcamp!

2020-07-01 13:40

För oss på HIF är det viktigt att barn och…

LÄS MER

UngdomsOnsdag: Möt Daniel Bergman

2020-07-01 11:34

I intervjuserien UngdomsOnsdag får ni lära känna både spelare och…

LÄS MER

Alex Timossi stannar i HIF

2020-06-30 16:14

Helsingborgs IF är överens med FC Bayern om en förlängning…

LÄS MER

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...