• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
Foto: Bildbyrån

UngdomsOnsdag: Möt Kristoffer Schönbeck

I intervjuserien UngdomsOnsdag får ni lära känna både spelare och ledare från vår ungdomsverksamhet. Idag möter vi personen som blev Högaborg BK:s yngste A-lags tränare någonsin, Kristoffer Schönbeck. Just nu är han assisterande tränare i vårt P17-lag.

Det var i slutet på 2018 som den dåvarande 23-åringen tog över Högaborg BK:s division 3-lag som huvudtränare. När det var dags att lämna 2019 och starta upp 2020 följde Kristoffer på och lämnade Högaborg efter tre år för Helsingborgs IF och vårt P17-lag.

– Först och främst hörde HIF och Jonas Ohlander av sig till mig och Högaborg. Efter 3,5 påfrestande men enormt lärorika år, ville jag ta nästa steg och utveckla mig själv. För att kunna jobba med resurser och verktyg som lokalfotbollen har svårt att ge.

Att gå från en organisation till en annan innebär ofta upplevda förändringar och så var det även den här gången.
– Den stora skillnaden mellan Högaborg och HIF för mig var organisationen. I mindre föreningar, på division 2- och 3-nivå, får man reflektera mycket själv och med sin tränarstab. Det innebär också att det blir fler egna beslut, och testa olika saker. I HIF får man jobba med andra fotbollstränare, ha en akademichef i Jonas [Ohlander] och en utvecklingschef i Jens [Karlsson] som ser en. Det finns ett engagemang där man blir ifrågasatt och diskuterar situationer där man är oense och utvecklar varandra.

”Att bli tränare var egentligen inte planerat”
Precis som målvaktstränaren Patrick Abrahamsson är Kristoffer ung, 25 år, och har avancerat snabbt.

– Svårt att säga var det började men som många andra spelade jag Football Manager när jag var yngre, det väckte ett intresse. Tillsammans med en kompis bestämde vi oss lite senare för att läsa en tränarutbildning i Halmstad efter gymnasiet. Därefter planerade jag inte så mycket mer utan efter en period ringde en kompis och vill ha hjälp i Högaborgs U19. Sedan dess har det gått väldigt snabbt.

Genom åren har utvecklingen tillsammans med ansvaret ökat från uppdrag till uppdrag. Att säga att allt har gått fort känns som det enkla eller ödmjuka svaret för det ligger ett hårt och disciplinerat arbete bakom.

– I samband med mina tränaruppdrag, även nu, har jag läst en universitetsutbildning i psykologi med inriktning idrott och hälsa. Tillsammans med skolan har vi lagt upp ett eget individuellt schema för att kunna satsa på både skola och fotboll. Även om jag inte är heltidsanställd fotbollstränare arbetar man väldigt mycket för att man har ett stort intresse. På förmiddagarna blir det teori i skolan och senare praktik på eftermiddagen.

”Det är viktigt att skapa en grund att stå på”
Att kunna kombinera teori med praktik är ju enligt många en av de stora nycklarna för inlärning. Så hur ser vardagen ut, utifrån den utbildning och roll som Kristoffer har?

– Jag som person har alltid varit intresserad av frågor som varför man ibland presterar och ibland inte, utan att något har förändrats. Utbildningen går lite mot en idrottsrådgivarroll inom det mentala. Först och främst har jag fått en enorm kunskap som jag använder in i mitt tränarskap. Med våra P17-killar jobbar jag aktivt på individbasis där vi försöker förebygga att inte hamna i jobbiga situationer men även hur man tar sig ur olika situationer.

När bilden om Kristoffers karriärväg och intresse börjar klarna ska vi också addera hans syn på tränarskap och ledarskap.

– Som tränare tycker jag att det är viktigt att man är prestigelös, att man vågar ta hjälp. Människor är bra på olika saker och därför är det viktigt att fråga om expertishjälp. För mig är det också viktigt att man som tränare står för det man säger och aktivt försöker bygga den miljö som man vill ha. Att inte bara prata och lämna över ansvaret till spelarna. Tillsammans med det här tror jag också att det är viktigt att kunna vara sig själv, kunna skämta, koppla av men också kunna vara seriös när det behövs.

– Nyckeln för mig har varit att jag har vågat fråga mycket och, om något, vill jag belysa till spelare och ledare att våga fråga och ta hjälp. I Högaborg lärde jag mig mycket av Patrik Sundström och Joakim Jörlert, men också om mig själv och hur jag vill jobba. Det tillsammans med att vara ödmjuk mot alla de personer som gör ett hårt jobb men som inte syns, avslutar han.
Publicerades 2020-09-02 20:18 Skrevs av Filip Svensson

NYHETER

Provträna med HIF:s ungdomslag

2020-09-23 18:51

Om du är intresserad av spela i något av HIF:s…

LÄS MER

Gratis höstlovsaktivitet för flickor

2020-09-23 12:21

Höstlovet närmar sig och vi kan med glädje presentera en…

LÄS MER

HIF söker ungdomstränare!

2020-09-23 10:42

Inför 2021 vill vi fortsätta utveckla och förbättra vår verksamhet och…

LÄS MER

Se alla höjdpunkter från 3-1-segern mot Varbergs BoIS här!

2020-09-22 17:23

Se alla höjdpunkter från HIF:s segermatch mot Varbergs BoIS. Alex…

LÄS MER

Armin Gigovic kallad till landslagsläger

2020-09-22 11:10

Mellan den 5 och 8 oktober kommer P02-landslaget att samlas…

LÄS MER

Brandur Hendriksson efter segern mot Varbergs BoIS: “Bortasegrar ger självförtroende”

2020-09-21 22:46

Brandur Hendriksson stod för en av sina allra bästa insatser…

LÄS MER

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...