• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

UngdomsOnsdag: Möt Hampus Svärdh

I intervjuserien UngdomsOnsdag får ni lära känna både spelare och ledare från vår ungdomsverksamhet. Idag möter vi Hampus Svärdh, som kom till HIF som 11-åring och nu tillhör vårt P19-lag.

– Det har varit väldigt roligt att få ha varit med hela vägen. Idag är det bara Adam Kaied som jag har spelat med sedan sjumannatiden. Jag hade längtat, som liten, att få spela i HIF och när jag till slut vågade ta chansen har det känts bra från första träningen, inleder Hampus dagens intervju.

Genom att ha spelat i de flesta av våra ungdomslag känner han att han utvecklas för varje år som går.
– Man har lärt sig jättemycket ju högre och bättre lag man har tillhört. Speciellt disciplinen genom fotbollen och den känner jag att man också kan använda utanför fotbollen, anser den nyligen fyllda 18-åringen.

Just den nämnda disciplinen kanske också får uttryck på de sommarjobb han utför efter träningar och på helger.
– Det fungerar bra att kombinera fotbollen med att jobba lite. Jag gör för tillfället lite hantverksarbete hos min faster, sen har jag ett jobb hos min pappa med. Det är bra att jobba lite också och ta in lite lärdomar utanför fotbollen.

En vanlig skolvecka
När det inte är sommarlov och man inte kan arbeta och träna på dagtid, hur ser en mer eller mindre vanlig skolvecka då ut för en gymnasiestudent som spelar i HIF?
– Under en skolvecka har vi tre fotbollspass inplanerade klockan åtta på morgonen för att sedan börja dagens lektioner vid tio. Efter några lektioner och lite lunch brukar vi dra till träningen sen igen. Efter träningen blir det snabbt hem för att äta och återhämta sig inför nästa dag.

I det tempot rullar veckorna på för det mesta. Kärleken till fotboll och att utvecklas är stor.
– Jag har egentligen aldrig känt att jag gett upp något annat för fotbollen utan alla runtomkring är förstående för hur det är när man satsar på fotbollen. Så det mesta löser sig och kommer rätt naturligt, berättar innermittfältaren.

Första året i P19
Som tidigare nämnt har Hampus precis fyllt 18 år och gör sin första säsong som permanent i P19-truppen. En spännande och motiverande prövning som såklart också ställer sina krav.
– Det är en tuff konkurrens just nu i P19, det är trots allt steget innan A-laget. Vi är också många innermittfältare i vårt lag som håller en hög nivå och eftersom jag är ett år yngre än de flesta andra får jag slita lite hårdare, säger han.

Efter att man precis blivit uppflyttad kan det ibland bli så att en spelare får lite mindre speltid och en annan roll än den man hade som äldst i laget. För Hampus har det såklart varit en omställning men en process som han är fast medveten att genomföra.
– Det sitter mest mentalt skulle jag vilja säga, att kämpa sig igenom det. Alvaro [Santos, huvudtränare P19] är också tydlig med att man ska visa att man vill spela, men samtidigt inte vara sur och dra ner lagets stämning för att man inte själv får spela. Det gäller att hålla fokuset uppe och ge allt på de chanser man förtjänar.

Att ta tag i sin egen utveckling
För att ta sig in i laget på permanent basis har den tekniskt spelskicklige innermittfältaren fått och tagit hjälp av tränare och ledare.
– Tillsammans med ungdomsansvarige Jonas Ohlander har vi tagit fram ett ”löpningsschema” för att förbättra min kondition. Sedann känns min egen personliga utveckling väldigt bra och mina tränare hjälper mig med deras specialistegenskaper, där Alvaro hjälpt mig med till exempel första touch, berättar han engagerat.

Att lagsammanhållningen fungerar bra och att bryggan mellan P17 och P19 finns är Hampus ett gott exempel på.
– Jag trivs bra i HIF. Här har jag folk som tror på mig och det är viktigt för min egen utveckling, avslutar han.
Publicerades 2020-07-08 11:59 Skrevs av Filip Svensson

NYHETER

Joseph Ceesay efter comebacken och assisten i segern mot IFK Norrköping: “Otroligt skön känsla”

2020-08-10 23:27

Joseph Ceesay var efter en tids skadefrånvaro tillbaka när han…

LÄS MER

Tvåmålsskytt Anthony van den Hurk efter segern mot IFK Norrköping

2020-08-10 23:12

Anthony van den Hurk stod för två mål i den…

LÄS MER

Viktig hemmaseger mot IFK Norrköping

2020-08-10 22:43

HIF bärgade en blytung trepoängare i en händelserik match på…

LÄS MER

Startelvan i hemmamatchen mot IFK Norrköping

2020-08-10 18:00

Klockan 19:00 är det avspark mellan HIF och IFK Norrköping…

LÄS MER

Trupp till HIF – IFK Norrköping

2020-08-10 11:52

Klockan 19:00 tar HIF emot IFK Norrköping i den 14:e…

LÄS MER

Max Svensson inför HIF – IFK Norrköping: “Starka minnen”

2020-08-09 19:00

Max Svensson har hittills spelat alla matcher i årets allsvenska…

LÄS MER

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...