• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

Sammanfattning av medlemsmötet 29/1 2019

Här är en sammanfattning av det som hände på medlemsmötet i Sportbaren tisdagen den 29/1. I spelaren längst ner kan du också se mötet i sin helhet.

BLI MEDLEM 2019 HÄR!


Den 14 december 2018 kallade Helsingborgs IF och klubbens nytillsatte klubbdirektör Joel Sandborg sina medlemmar till möte som ikväll ägde rum i Sportbaren på Olympia. Intresset var stort bland HIF:s medlemmar som fyllde de sittplatser som placerats framför scenen där Joel Sandborg hälsade kvällens besökare välkomna till Olympia den 29 januari 2019. Joel inledde med att presentera en agenda för kvällen som skulle avhandla information från Valberedningen, säsongen 2018 som resulterade i en serieseger i Superettan, det ekonomiska läget nu och det finansiella arbetet framöver, arbetsfokus i Allsvenskan 2019 samt en sportkoncentrerad avslutning med huvudtränare Per-Ola Ljung och lagkapten Andreas Granqvist.

Annelie Johansson, ordförande i HIF:s valberedning, förklarade ikväll valberedningens arbetsprocess inför årsmötet i vår. Valberedningen har under vintern haft samtal med samtliga styrelsemedlemmar där två stycken medlemmar i styrelsen inte kommer att finnas till förfogande för omval 2019. Dessa är Rolf Holmgren och Fredrik Widjer. Processen med att presentera kandidater att ersätta nämnda styrelsemedlemmar är igång och i fas i förhållande till planeringen inför årsmötet, enligt Annelie.

HIF:s ordförande Krister Azelius fick därefter ordet när mötet gick vidare till nästa punkt på agendan: Vinnare av Superettan 2018. Krister förklarade för Sportbarens besökare tillika HIF:s medlemmar att man är mycket nöjd med det sportsliga resultatet och hyllade spelare och ledare för deras prestation. Man är från styrelsens håll däremot mindre tillfreds med hur den finansiella konsekvensen av degraderingen till Superettan 2016 har kommit ifatt föreningen. Krister redogjorde för hur det tidigt 2018 stod klart i bokföringsarbetet att den ekonomiska prognosen för 2018 skulle visa sig vara felaktig. Rolf Holmgren fick då uppdraget att fördjupa insikten i var HIF befann sig ekonomiskt och var föreningen skulle landa vid årets slut. Kompetensen och kunskapen för att driva det finansiella arbetet var vid detta laget fördelad på styrelsen efter det att tidigare klubbdirektör Mats-Ola Schulze sjukskrivits på heltid i början av samma år. Helena Wennerström, som även hade uppdrag på marknadssidan, tog över som tillförordnad klubbdirektör.

I maj presenterades prognosen på -6 miljoner kronor i driften med farhågor om att det negativa resultatet riskerade att bli större. Vid månadsskiftet mellan september och oktober hade prognosen förändrats till -13 miljoner. Ungefär i samma veva annonserade man ut tjänsten som klubbdirektör i HIF, där man senare alltså anställde Joel Sandborg för positionen. Under hösten 2018 anslöt sedermera även Robin Lundgren som ny administrativ chef i HIF med ett övergripande ansvar för ekonomin.

HIF lät också meddela det som medlemmarna känt till sedan mitten av januari, att HIF går in i 2019 med ett positivt eget kapital vilket i sig eliminerar risken för att HIF:s elitlicens hamnar under utredning. Dessa lösningar fanns enligt Krister Azelius på plats innan jul. Frågor från medlemmarna ställdes kring vad som egentligen gick fel i budgeteringen med tanke på minusresultatet. Enligt Krister Azelius ligger en stor del av förklaringen i konsekvensen att man efter nedskärningarna 2016 inte haft resurser att följa ekonomin på tillräckligt nära håll. Även utträdet ur Lagardère-avtalet innebar att intäktsgarantin i nämnda avtal försvann och man mäktade inte med att möta kostnaden.

Robin Lundgren fick därefter ordet och talade vidare om dagens ekonomiska förutsättningar. År 2019 har ungefär tio allsvenska klubbar dyrare spelartrupp än HIF och cirka nio allsvenska klubbar har en större ekonomi än HIF. Detta kan jämföras med degraderingsåret 2016 då HIF hade sjätte största ekonomin i serien. Robin förklarade också att vi i nuläget inte har några förfallna skulder, varken till kommun eller annan part. Vidare berättade han att vi går in i 2019 med ett svagt, ändock positivt, eget kapital samt en svag men hanterbar likviditet. För att få kontroll på ekonomin framöver kommer man att särlägga Helsingborgs IF-koncernen i åtta ben som bland annat innefattar arrangemang, restaurang & kiosk och fotboll på senior- och ungdomsnivå. Det kommer finnas en avdelningschef i varje ben som gör sin egen budget som sedan presenteras för HIF. Planen för 2019 är även att styrelse och tjänstemän kommer att arbeta närmare varandra. Styrelsemöten ska inte bli en fråga huruvida HIF har rätt siffror eller inte.

Joel Sandborg gick vidare med att presentera HIF:s fokus för 2019. Under kommande säsong i Allsvenskan kommer man att ha fyra större fokusområden i organisationen. Dessa består av hållbarhet, sponsorer, supportrar på Olympia och att göra HIF relevant för fler. I korthet innebär dessa fokusområden bland annat att HIF ska verka för att bli en bättre samarbetspartner över tid med Helsingborgs stad, använda Nya Olympia som representationsmöjlighet för företag, fortsätta locka ny publik till ett säkert och tryggt Olympia och synas i regionen samt bygga upp en känsla hos de som i nuläget inte befinner sig på Olympia. När det gäller det sistnämnda kommer tidigare HIF-målvakten Daniel Andersson att förstärka organisationen och arbeta just med att synliggöra klubben i regionen.

Avslutningsvis äntrade Per-Ola Ljung och Andreas Granqvist scenen och svarade på frågor om det sportsliga läget inför säsongen 2019. Det framkom bland annat att det har varit hög intensitet på träningen redan från början, som dock nu kommer att variera i takt med att matcherna kommer igång. Man ser fram emot att spela i Allsvenskan igen och i nuläget är ingen annan sportslig målsättning satt än att hålla sig kvar i högsta serien till 2020. Per-Ola Ljung berättade att man för närvarande inte kommer att gå vidare med de två colombianska provspelarna Jonathan Palacios och Santiago Gaviria. Eventuella förstärkningar på målvaktssidan beror på Pär Hanssons återhämtningsprocess efter nackskadan han ådrog sig under hösten. Alexander Farnerud hälsades välkommen till klubben och berättade för HIF:s medlemmar om hans karriär och ambitioner om att få göra mål på Olympia igen, den här gången i den rödblå tröjan.

Text: Nils Larsson

Se hela mötet här:

Publicerades 2019-01-30 10:07 Skrevs av Midhat Kuduzovic

NYHETER

U17: Målvideo och tränarkommentarer efter 3-2-segern mot ÖIS

2019-04-24 15:50

HIF U17 besegrade under helgen Örgryte IS med 3-2. Adam…

LÄS MER

Matchtrupp och tränarintrevju inför HIF – GIF Sundsvall

2019-04-24 12:49

Imorgon, torsdagen den 25 april klockan 19:00, tar HIF emot…

LÄS MER

Arrangemangsinformation: HIF – GIF Sundsvall

2019-04-23 15:26

Torsdagen den 25 april klockan 19:00 tar HIF emot GIF…

LÄS MER

Uppstart av fotbollsträning för barn födda 2013 & 2014

2019-04-23 13:15

Nu är det äntligen dags för träningsstart för barn födda…

LÄS MER

HIF är mer än bara mål och ett slutresultat

2019-04-23 12:59

HIF är så mycket mer än slutresultat och mål. HIF…

LÄS MER

Presskonferens med tränarna efter IFK Göteborg – HIF

2019-04-22 18:22

HIF:s bortamatch mot IFK Göteborg slutade med en tung förlust.…

LÄS MER

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...