• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

Gemensamt utlåtande från klubbarna i syd gällande nya visitationskrav

Malmö FF, Helsingborgs IF och Kalmar FF motsätter sig krav på nya visitationsmetoder för tillstånd att arrangera matcher.

På en konferens i Stockholm några veckor innan den allsvenska premiären visade Polisens rättsenhet, den del av polismyndigheten som ger tillstånd för matcharrangemang, en instruktionsfilm för visitation av besökare. Filmen är publicerad av Riksidrottsförbundet (RF) som ett utbildningsstöd för visitationspersonal och innehåller moment som vi bedömer är integritetskränkande och ett arbetsmiljöproblem.

Bland annat visar filmen att kvinnor kan visiteras genom att visitationspersonal för handen mellan och under brösten, samt att bakfickorna på en person kan visiteras genom att visitationspersonal för underarmen mellan benen på besökaren. Denna metod skiljer sig från andra beprövade sätt att visitera som ger samma resultat.

Vissa rättsenheter i Sverige valde att hänvisa till filmen som en rekommendation vid matcharrangemang – men inte Rättsenhet Syd som omfattar Malmö FF, Helsingborgs IF och Kalmar FF. För dessa föreningar blev det ett krav att visitera i enlighet med filmen. Alla tre föreningar har med stor tydlighet arbetat mot beslutet och för en förändring i dialog med respektive ansvarig hos Polisen.

Niclas Carlnén, VD, Malmö FF
Joel Sandborg, klubbdirektör, Helsingborgs IF
Mattias Rosenlund, klubbchef, Kalmar FF

Hur HIF arbetar med frågan
Vi tar vårt ansvar och våra arrangemang på stort allvar. De krav som ställs på oss för att få arrangemangstillstånd efterföljdes därför av klubben i samband med den allsvenska premiären men efter den utvärdering som gjorts både internt och inom svensk fotboll anser vi att de nya visitationskraven utgör både integritetskränkning av besökaren och ett arbetsmiljöproblem för visitationspersonalen.

Vi har som avsikt att följa de direktiv som finns för att aktivt arbeta för att förhindra pyroteknik och andra ordningsstörningar på Olympia. För att ha en så bra och effektiv visitering som möjligt har vi anlitat extrainsatt visitationspersonal från externt bolag till måndagens match mot Hammarby IF. Visitation har gjorts och kommer att fortsätta att göras innan varje hemmamatch, dock enligt tidigare rutiner.

Vi ber om ursäkt till alla som drabbades av lång väntetid och missade delar av den allsvenska premiären mot IFK Norrköping. Arbetet med att förhindra samma situation har tagits på stort allvar och pågått ända sedan den 31 mars. Det är också en stor anledning till varför vi förstärker numerären av visitationspersonal då vi givetvis önskar att alla ska komma in på arenan i tid.

Polisens krav på arrangören förändras alltså inte avseende vilken effekt som ska uppnås men att följa samma visiteringskrav som fanns vid den allsvenska premiären behöver inte efterföljas.
Publicerades 2019-04-12 14:30 Skrevs av Midhat Kuduzovic

NYHETER

Inför IFK Norrköping – HIF

2019-08-24 12:26

Imorgon, söndagen den 25 augusti klockan 15:00, gästar HIF Östgötaporten…

LÄS MER

Assad Al Hamlawi klar för HIF

2019-08-23 19:00

Helsingborgs IF är överens med Ängelholms FF om en övergång…

LÄS MER

Henrik Larsson avslutar sitt tränaruppdrag

2019-08-23 12:15

Henrik Larsson har meddelat klubben att han väljer att avsluta…

LÄS MER

HIF utslaget ur Svenska cupen

2019-08-22 21:36

HIF tog ledningen i första halvlek med sitt unga manskap.…

LÄS MER

Startelvan i cupmatchen mot Oskarshamns AIK

2019-08-22 17:29

Klockan 18:30 är det avspark i cupmatchen på Arena Oskarshamn…

LÄS MER

Olympiashopens öppettider den 30 augusti ändrade

2019-08-22 11:25

Fredagen den 30 augusti tar HIF emot Östersunds FK på…

LÄS MER

www.solidab.se
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...