• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

Gemensamt utlåtande från klubbarna i syd gällande nya visitationskrav

Malmö FF, Helsingborgs IF och Kalmar FF motsätter sig krav på nya visitationsmetoder för tillstånd att arrangera matcher.

På en konferens i Stockholm några veckor innan den allsvenska premiären visade Polisens rättsenhet, den del av polismyndigheten som ger tillstånd för matcharrangemang, en instruktionsfilm för visitation av besökare. Filmen är publicerad av Riksidrottsförbundet (RF) som ett utbildningsstöd för visitationspersonal och innehåller moment som vi bedömer är integritetskränkande och ett arbetsmiljöproblem.

Bland annat visar filmen att kvinnor kan visiteras genom att visitationspersonal för handen mellan och under brösten, samt att bakfickorna på en person kan visiteras genom att visitationspersonal för underarmen mellan benen på besökaren. Denna metod skiljer sig från andra beprövade sätt att visitera som ger samma resultat.

Vissa rättsenheter i Sverige valde att hänvisa till filmen som en rekommendation vid matcharrangemang – men inte Rättsenhet Syd som omfattar Malmö FF, Helsingborgs IF och Kalmar FF. För dessa föreningar blev det ett krav att visitera i enlighet med filmen. Alla tre föreningar har med stor tydlighet arbetat mot beslutet och för en förändring i dialog med respektive ansvarig hos Polisen.

Niclas Carlnén, VD, Malmö FF
Joel Sandborg, klubbdirektör, Helsingborgs IF
Mattias Rosenlund, klubbchef, Kalmar FF

Hur HIF arbetar med frågan
Vi tar vårt ansvar och våra arrangemang på stort allvar. De krav som ställs på oss för att få arrangemangstillstånd efterföljdes därför av klubben i samband med den allsvenska premiären men efter den utvärdering som gjorts både internt och inom svensk fotboll anser vi att de nya visitationskraven utgör både integritetskränkning av besökaren och ett arbetsmiljöproblem för visitationspersonalen.

Vi har som avsikt att följa de direktiv som finns för att aktivt arbeta för att förhindra pyroteknik och andra ordningsstörningar på Olympia. För att ha en så bra och effektiv visitering som möjligt har vi anlitat extrainsatt visitationspersonal från externt bolag till måndagens match mot Hammarby IF. Visitation har gjorts och kommer att fortsätta att göras innan varje hemmamatch, dock enligt tidigare rutiner.

Vi ber om ursäkt till alla som drabbades av lång väntetid och missade delar av den allsvenska premiären mot IFK Norrköping. Arbetet med att förhindra samma situation har tagits på stort allvar och pågått ända sedan den 31 mars. Det är också en stor anledning till varför vi förstärker numerären av visitationspersonal då vi givetvis önskar att alla ska komma in på arenan i tid.

Polisens krav på arrangören förändras alltså inte avseende vilken effekt som ska uppnås men att följa samma visiteringskrav som fanns vid den allsvenska premiären behöver inte efterföljas.
Publicerades 2019-04-12 14:30 Skrevs av Midhat Kuduzovic

NYHETER

Presskonferens efter Djurgårdens IF – HIF

2020-07-06 22:30

Se presskonferensen med tränarna efter Djurgårdens IF – HIF:

LÄS MER

HIF kom tillbaka efter tvåmålsunderläge på Tele2 Arena

2020-07-06 22:15

Efter att ha hamnat i ett tidigt tvåmålsunderläge mot Djurgårdens…

LÄS MER

Startelvan i bortamatchen mot Djurgårdens IF

2020-07-06 18:00

Klockan 19:00 är det avspark på Tele2 Arena där HIF…

LÄS MER

Matchtruppen till Djurgårdens IF – HIF

2020-07-06 11:11

Idag, måndagen den 6 juli klockan 19:00, gästar HIF Tele2…

LÄS MER

Speldatum och tider fastställda för omgång 7-18 av Allsvenskan

2020-07-03 16:00

Nu är speldatum och avsparkstider för omgång 7-18 av Allsvenskan…

LÄS MER

Spelare & ledare belönades på HIF-Vännernas årsmöte

2020-07-03 15:47

Supporterföreningen HIF-Vännerna höll under förra veckan sitt årsmöte för verksamhetsåret…

LÄS MER

www.solidab.se
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...