• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
Foto: Bildbyrån

Från pojklagsspelare till allsvensk debut

Hösten 2009 gjorde 18-årige Max Svensson sitt första framträdande i den röda HIF-tröjan. Då var Max elva år och spelade elvamannafotboll för första gången i en turnering i Strövelstorp. Förra helgen gjorde han allsvensk debut i bortamatchen mot GIF Sundsvall och i går fick han visa upp sig för Olympiapubliken för fösta gången.

– Max var redan vid elva års ålder en talangfull spelare, men han var väldigt liten för sin ålder, säger Jonas Ohlander, ungdomsansvarig i HIF.

Max resa i HIF har inte varit spikrak. De första åren var han väldigt framgångsrik både som målgörare och passningsläggare, men efter några år växte alla jämnåriga medan Max var sen i sin fysiska utveckling. I 15-16 års-åldern hade han det tufft mot mycket större motståndare.

– Vi hade en dialog med Max och hans föräldrar om att vi hade väldigt stor tro på honom långsiktigt och tillsammans bestämde vi att han emellanåt skulle spela med yngre spelare för att få speltid och självförtroende, säger Jonas.

I 17-årsåldern började Max komma ifatt sina lagkamrater i storlek och därmed kunde han utnyttja sin fina teknik, snabbhet och spelsinne på ett helt annat sätt. Resultatet blev snabbt synligt i pojkallsvenskan förra året och även i akademin under hösten.

Under 2016 har den utvecklingen bara fortsatt och han har haft en framträdande roll i den framgång som HIF Akademi haft under våren.

– Det är fantastiskt kul att Max fick göra debut mot Sundsvall redan som 18-åring. Den resan han har gjort med både framgångar och motgångar samt att han har pendlat från Teckomatorp under hela tiden, visar både på bra karaktär och målmedvetenhet. Det är extra kul för HIF eftersom Max tillhör den första kullen (98:or) där vi började förbättra träningsgrupperna, ha bättre tränare samt en tydligare idé om hur spelarna ska utvecklas. Det pratas om att talangutveckling tar 5-6 år innan man ser resultat och det ser vi delvis ett resultat på här. Max är ju inte den ende av de här unga spelarna som gjort framsteg. Flera andra har både gjort bra ifrån sig i akademin, tränat med A-laget samt spelat i U21 med framgång, säger Jonas.

Så här säger Max Svensson själv om den allsvenska debuten. Se intervjun i spelaren nedan!
Publicerades 2016-07-25 12:59 Skrevs av Redaktionen

NYHETER

Johan Persson om att vara med under första träningsveckan: “Helt underbart”

2019-01-14 14:11

Mittfältaren Johan Persson, som missade stora delar av 2018 års…

LÄS MER

Prolympia har ambitionen att i samarbete med HIF starta en högstadieskola i Helsingborg

2019-01-11 15:00

HIF och Prolympia, som är specificerade på att driva idrottsskolor…

LÄS MER

Dagens lunch i sportbaren från och måndagen 14/1 – Här är menyn!

2019-01-11 13:04

Efter jul- och nyårsuppehåll börjar sportbaren på Olympia servera dagens…

LÄS MER

Vi söker ideella krafter till kommunikationsavdelningen

2019-01-09 13:49

År 2019 är HIF tillbaka i Allsvenskan och det gäller…

LÄS MER

Pär Hansson positiv om nackskadan: “Det har läkt”

2019-01-08 13:24

Pär Hansson skadade nacken efter en olycklig landning mot IK…

LÄS MER

Olympiashopens öppettider under januari

2019-01-08 12:52

Efter julledigheten kommer Olympiashopen att ha öppet onsdagar, torsdagar och…

LÄS MER

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...