• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...

Ett besök i Helsingborg för en bättre framtid

Alvaro Santos brasilianska akademi är på besök i Helsingborg för att lära känna den svenska kulturen, språket och fotbollslivet. – Många killar kommer från en tuff bakgrund men deras besök och tiden de spenderar här kan kanske ge dem bättre förutsättningar, säger akademins grundare.

År 2013 grundade HIF-legendaren Alvaro Santos sin akademi Helsingborg Brasil i hemstaden Belo Horizonte. Målet var och är fortfarande att genom fotboll ge tillbaka till samhället. Med start 2014 hade akademin ett lag och kunde ge barn och ungdomar chansen att spela fotboll under organiserade former men också utbilda sig. Antalet lag varierar från år till år men målsättningen är tydlig: att kunna utbilda så många som möjligt. De ekonomiska förutsättningarna begränsar i dagsläget antalet aktiva lag till två. De som har råd att vara med i fotbollsskolan betalar, de som inte har råd får hjälp av akademin.

– Det är klart att vårt första och största mål är att se till att de lyckas i livet. Vissa skulle inte ens vara här om man bara såg till omständigheterna de haft. Det finns också spelare som är väldigt duktiga men behöver guidning framåt. Det är det vi försöker ge dem, säger Alvaro som till vardags är U19-tränare i HIF.

Helsingborg Brasil på besök i Sverige
Ett av lagen kom till Sverige den 13 juli och har fram till den åttonde augusti tränat, spelat matcher och lärt känna kulturen. Laget inledde sin Sverigevisit med att spela Gothia Cup i Göteborg innan man begav sig söderut.

–  Grunden i det laget är ett gäng som började vid starten 2014, de flesta blir 18 år i år. Vi såg en möjlighet för dem att spela Gothia Cup, några träningsmatcher och att träna i Helsingborg. De ska få se vilka HIF är och hur Helsingborg är. Vi arbetade i sex månader med att få hit laget. Det är första gången vi gör det och det känns väldigt lärorikt för dem att uppleva en annan kultur, ett annat land och ett annat språk. Det är ett spännande lag med unga killar där de flesta har en väldigt tuff bakgrund, berättar Alvaro.

Trots sex vinster på sju matcher åkte laget vidare till Skåne utan någon medalj från Gothia Cup. Förlusten kom tyvärr i fel match och man åkte ut mot laget som sedan vann hela B18-serien. Laget spelade under förra veckan även en träningsmatch mot HIF:s U19-lag.

– Jag skojade om att vi, HIF, och jag vann. Den matchen kunde jag inte förlora, vilket gav en skön känsla, säger han med ett skratt och fortsätter:
– Fotbollsmässigt visade de upp väldigt fina kvalitéer. HIF U19 vann med 4-1 men hade man spelat på stilpoäng hade akademilaget vunnit några delar av matchen. Det var intressant att se eftersom det inte är ett lag som vi som arbetat med spelsätt, grundprinciper, har fungerade skolgång och livet utanför som fungerar. Dessa killar kämpar med många olika frågor men lyckas ändå leverera en väldigt bra fotbollsmatch och det var ett bra test för oss i HIF U19.

Efter Gothia Cup bodde akademilaget i Gantofta där man också spelade träningsmatch mot Gantofta IF. Grundaren riktar ett stort tack till föreningen och hela byn som gjorde sitt yttersta för att förgylla spelarnas upplevelse i Sverige. Därefter flyttade spelarna in på Olympia.

HIF öppnade upp Olympia
Efter åtta dagar i Gantofta fick akademispelarna bo på en speciell plats.

– HIF har varit positiva till detta besök ända sedan jag för första gången tog upp det. Klubben har velat skapa bästa möjliga förutsättningar och lösningar för killarna. De har bott på Olympia, det är inte många som får göra det. HIF öppnade upp Olympia för dem och de tycker att det är en häftig upplevelse att vara här på en så pass stor arena. Det är klart att mitt mål är att bron mellan HIF och min akademi ska vara stark och att de killarna ska få uppleva denna sidan av fotbollen. Detta är första besöket och vi får se vad vi får ut av det men jag känner att det finns en hel del bra saker vi kan ta med oss, berättar HIF-legendaren.

”Besöket kan skapa bättre förutsättningar för framtiden”
Många supportrar har under flera år väntat på att få se en brasiliansk spelare från Alvaro Santos akademi springa ut på Olympia i den rödblåa tröjan. Vägen dit för en brasiliansk akademispelare med tuff bakgrund och svåra omständigheter är dock längre än man kan tro.

– Jag är väldigt försiktig med den frågan. Det är klart att det är det jag vill och att vi som akademi har som mål att kunna leverera bra fotbollsspelare och bra människor. Samtidigt vet jag vilka krav som finns här och jag vill gärna säga detta: jag kan se att talangen finns i Brasilien och i akademin har vi säkerligen fyra spelare som ser lovande ut men det är ett långt arbete som krävs. När jag säger långt menar jag 2-3 år innan man kanske kan se att de spelarna klarar av den här miljön, säger han och fortsätter:
–  Utbildningsresan behövs men deras besök och tiden de spenderar här kan kanske ge dem bättre förutsättningar för att en dag i framtiden spela för HIF. Det finns stora talanger och det finns spelare som jag tror mycket på men vi är inte där idag. Förhoppningsvis kan några av dem stanna några dagar till, träna med HIF U19 och bli ännu bättre. Förhoppningsvis kommer det en brasse till HIF igen. Men då måste han vara riktigt, riktigt bra, avslutar Alvaro.
Publicerades 2019-08-10 14:30 Skrevs av Midhat Kuduzovic

NYHETER

HIF söker Event- & souveniransvarig

2020-01-27 16:29

Gillar du att driva event och arbeta med människor? Vill du…

LÄS MER

Lunchmeny vecka 5

2020-01-26 13:35

I sportbaren serveras god lunchbuffé med utsikt över landets finaste…

LÄS MER

Se höjdpunkterna från träningsmatchen mot Lyngby BK!

2020-01-26 12:18

Se höjdpunkterna från lördagens träningsmatch mot Lyngby BK i spelaren…

LÄS MER

Målskytten Brandur Hendriksson efter HIF – Lyngby BK: “Första halvtimmen var bra”

2020-01-25 17:15

Brandur Hendriksson gjorde sitt första mål i HIF-tröjan när han…

LÄS MER

Uddamålsförlust i årets första hemmamatch

2020-01-25 17:13

Årets första hemmamatch fick se nyförvärvet Brandur Henriksson göra sitt första…

LÄS MER

Adam Kaied om speltiden i A-laget: “Betyder allt för mig”

2020-01-25 17:03

Adam Kaied har varit i HIF sedan han var tio…

LÄS MER

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...