• ...
  • ...
  • ...
  • ...
  • ...
Foto: Linda Carlsson

Dagens ungdom – Vår framtid, en hållbar satsning

2006 startade Helsingborgs IF med Fia Nilsson-Sandell en skolsatsning mot sjätteklassare i Helsingborg. Satsningen döptes till Dagens ungdom – Vår framtid och målet var att nå ut till så många sjätteklassare i de kommunala skolorna som möjligt. I höst fyller satsningen 10 år och över 14 000 elever har passerat genom denna skolsatsning. Totalt är cirka 1000 tolvåringar i Helsingborgs Stad med varje år.

– Jag tycker det är oerhört roligt. Det har verkligen varit en framgångssaga. Jag minns första året och hur svårt det var att nå ut till skolorna. Nu är det en självklarhet och skolorna hör själva av sig till mig om tider, säger Fia.Satsningen är indelad i tre steg:
Under det första mötet, som sker i klassrummet, pratar HIF:s Fia Nilsson-Sandell och ungdomarna om ämnen som matvanor, droger, fair play och fusk. Detta görs för att främja hälsosamma livsval, inspirera ungdomarna att bli goda lagspelare och motverka rasism och utanförskap. En del handlar även om supporterkultur.

– Eleverna är oftast väldigt engagerade, ställer frågor och berättar själva om upplevelser de varit med om, berättar Fia.

Några månader efter det första mötet med Helsingborgs IF välkomnas sjätteklassarna till Olympia för en rundvandring. Frågorna från den första träffen tas upp igen, och aktiviteten kryddas med ett spännande besök där eleverna får lära känna klubben och arenan. Under rundvandringen varvas historiska berättelser om Olympia och området runt med fakta om arenan. Ungdomarna får se restaurangerna och läktarna men även hjärtat i föreningen, A-truppens omklädningsrum.

– Det är alltid lika uppskattat och med nya Olympia så har rundvandringarna blivit än mer spännande. Har A-laget träning brukar vi även hinna med ett besök där.

Det sista steget för eleverna är att få gå och se en match med HIF. Det har med åren varierat vilken match det blir men resultatet är alltid detsamma, ett vinnande koncept. Eleverna får ta del av stämningen och upplevelsen som är på en matchdag på Olympia och med sig får de en unik halsduk som souvenir.

– Jag har fortfarande ungdomar som kommer fram till mig och berättar om matchen, flera år efter att de varit där. Något år har det till och med varit växelsång mellan supportrarna i klacken och ungdomarna som då stod på Norra, säger Fia.

Dagens ungdom – Vår framtid är den satsning som hållit på längst i HIF:s samhällansvar. 
I matchen mot Östersund imorgon kommer upp emot 1000 sjätteklassare stå på Södra och vara en del av Olympias stämning och upplevelse.
Publicerades 2016-05-16 23:24 Skrevs av Redaktionen

NYHETER

HIF söker Event- & souveniransvarig

2020-01-27 16:29

Gillar du att driva event och arbeta med människor? Vill du…

LÄS MER

Lunchmeny vecka 5

2020-01-26 13:35

I sportbaren serveras god lunchbuffé med utsikt över landets finaste…

LÄS MER

Se höjdpunkterna från träningsmatchen mot Lyngby BK!

2020-01-26 12:18

Se höjdpunkterna från lördagens träningsmatch mot Lyngby BK i spelaren…

LÄS MER

Målskytten Brandur Hendriksson efter HIF – Lyngby BK: “Första halvtimmen var bra”

2020-01-25 17:15

Brandur Hendriksson gjorde sitt första mål i HIF-tröjan när han…

LÄS MER

Uddamålsförlust i årets första hemmamatch

2020-01-25 17:13

Årets första hemmamatch fick se nyförvärvet Brandur Henriksson göra sitt första…

LÄS MER

Adam Kaied om speltiden i A-laget: “Betyder allt för mig”

2020-01-25 17:03

Adam Kaied har varit i HIF sedan han var tio…

LÄS MER

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...