Skip Navigation Links

 
Allsvenskan omgång: 13 den 02 jul kl. 19.00 på Olympia
HIF - Gefle IF
4 - 1

Walid Atta nickade in ledningsmålet och Alfred Finnbogason slog till med ett hattrick när HIF besegrade Gefle IF med 4-1 i den allsvenska återstarten.

Walid Atta gjorde mot Gefle IF sin första allsvenska match sedan 21 april och skulle visa både hemmapubliken och bortaförsvararna att han är ett offensivt vapen vid hörnor. Redan i den andra matchminuten skapade HIF två hörnor där Atta var framme och nickade, först på täckande Gefle-spelare och sedan utanför mål. Även i den nionde minuten var Atta framme i straffområdet när han mötte Erik Edmans välskruvade hörna med pannan. Nicken var hård, avlossad nära mål och otagbar för Mattias Hugosson i bortamålet. En smakstart för HIF och Atta i sin comeback, 1-0.

- Vi började med en hög press och fick tack vare det många hörnor i inledningen av matchen vilket också gav oss en tidig ledning, säger Åge Hareide på sin första presskonferens med HIF sedan guldet 1999.

HIF började bäst med flertalet långa anfall i matchinledningen. Några gången läts dock Gefle komma upp och bästa chansen för bortalaget i den första halvleken kom i 18:e minuten. Jonathan Hellström kom loss på vänsterkanten och slog ett inlägg som Jonas Lantto mötte. Lantto mottade en hård och välriktad volley som såg ut att gå i mål men istället träffade ribbans underkant.

Samtidigt som Gefle sjönk djupt ner och satsade på ett rakt och kontringsinriktat spel fortsatte HIF att äga mycket boll. Hemmalaget fick under några få minuter två mycket bra chanser till att utöka ledningen.

I matchminut 36 bröt Finnbogason sig loss i Gefles straffområde. Islänningen såg ut att tappa ut bollen till inspark men fick i sista stund iväg ett inlägg mot Thomas Sörum. Norrmannen hade öppet mål men nådde inte det höga inlägget.

Två minuter senare kom nästa läge för HIF. Rachid Bouaouzan löpte loss på vänsterkanten och slog ett inlägg till Ardian Gashi som nickade på täckande bortaförsvarare. Returen nådde Mattias Lindström till höger i straffområdet som sköt en hård halvvolley i ribbans överkant.

HIF kontrollerade resten av första halvlek och kunde gå till vila i ledning.

Lika bra som HIF startade första halvleken skulle man inleda den andra. I den 48:e minuten fick Edman bollen på vänsterkanten och slog ett hårt inlägg som Finnbogason mötte lika hårt med pannan och nickade in i första krysset. En drömöppning för HIF i andra halvlek, 2-0.

- Gefle är svårspelade och de stängde våra passningsvägar. I andra halvlek fick vi bättre precision i våra passningar. Edman slår ett perfekt inlägg till 2-0, säger Åge.

Men islänningen skulle inte nöja sig där. Bara två minuter senare, i matchminut 50, slog Finnbogason till igen. Bouaouzan fiskade upp bollen till vänster och slog ett känsligt inlägg som Finnbogason kunde stöta in med bredsidan från nära håll. 3-0 för HIF och ketchupeffekten var ett faktum.

Efter de två snabba målen fortsatte HIF att ha mycket bollinnehav och skapa tryck mot Gefles försvar. Bortalaget skapade dock en farlig spelomvändning i den 68:e minuten. Johan Oremo frispelades till vänster med ett instick bakom HIFs backlinje och slog en passning i sidled förbi Pär Hansson. Inbytte Mikael Dahlberg fick öppet mål men lyckades inte få träff på bollen.

Men Gefle skulle få ett tröstmål och Dahlberg sin revansch. I den 71:a minuten fick han bollen till höger och avlossade ett välriktat skott från straffområdslinjen som letade sig in i bortre burgaveln, 1-3.

Närmre än så skulle inte bortalaget komma. Istället skulle HIF utöka sin ledning och Finnbogason fullborda sitt hattrick. I den 79:e minuten fick islänningen bollen utanför straffområdet och avlossade ett välplacerat skott som gick förbi Hugossons vänstra hörn och in i mål, 4-1.

HIF fortsatte i matchens slutskede att skapa heta lägen men gjorde inte fler mål.

- Det var en bra dag för oss, vi var effektiva. Dessutom har vi en bra bredd i truppen med en mix mellan rutinerat och talang vilket är viktigt. Vi har många matcher kvar och då gäller det att ha friska ben, säger Åge.

Gefle fick åka hem utan poäng och HIF gå in i omklädningsrummet med en skön 4-1-vinst i bagaget.

Matchen minut för minut >>

Text: Philip Gadd

Domare

Joham Hamlin

Publik

8597

Arena

Olympia

Mål

Walid Atta 10'
( Erik Edman )
Alfred Finnbogason 48'
( Erik Edman )
Alfred Finnbogason 49'
( Rachid Bouaouzan )
Mikael Dahlber 71'
( Jonas Lantto )
Alfred Finnbogason 79'

Byten

60' Mikael Dahlberg
60' Jakob Orlov
61' Eric Larsson
61' Jonathan Hellström
61' May Mahlangu
61' Mattias Lindström
68' Daniel Nordmark
68' Rachid Bouaouzan
82' Álvaro Santos
82' Alfred Finnbogason
82' Erik Törnros
82' Johan Oremo

Kort

46' Alfred Finnbogason
92' Alexander Faltsetas
 
Spelare och ledare

Målvakt


Back


Mittfältare


Forward


Ledare

 
Copyright Å© Helsingborgs IF 2015